מדריך למתחילים- משחקי תפקידים מההתחלה
[SIZE=5][SIZE=2]תוכן-
1. הקדמה
2. מה זה משחקי תפקידים?
3. מי נגד מי?
4. משחקי תפקידים ברשת
[/SIZE]
הקדמה
[SIZE=2]המדריך נכתב במטרה אחת- להביא חברים חדשים לקהילת חת"מ. בתור אחד שאוהב מאוד את הקהילה בכלל כאן אני מרגיש שהיא טיפה "מתבזבזת". אנחנו יכולים להגיע ליופי של משחקים, ליצירתיות אדירה, ובעיקר להנאה מכל הצדדים. המדריך מיועד לכל אלה שלא טעמו מעולם ממשחק תפקידים, לאלה שניסו אחד או שניים ולא התחברו, וגם לשקחנים (ובתוך זה לשהמ"ים) מנוסים, שאולי יכולים ללמוד ממנו דבר או שניים
[SIZE=5]מה זה משחק תפקידים?
[SIZE=2]
בשנות ה70 עם היצירה של מותג "מבוכים ודרקונים" משחקי תפקידים נעשו מאוד פופולאריים, רובם נעשו בעולמות פנטזיה המבוססים על שר הטבעות של טולקין. לכל משחק יש עולם שבו הוא מתרחש, במקרים מסויימים זה העולם שלנו או עולם מקביל לשלנו, ולעיתים זה עולם עם חוקים טיפה שונים (עולם פנטזיה, עולם מד"ב). בתקופה שלפני האינטרנט (כן כן כשהדינוזאורים שלטו) כל משחקי התפקידים התנהלו בחברותא= חבורה של בני נוער מחוצ'קנים נפגשים באיזה ערב לבירה ומשחק תפקידים. למזלנו היום יש אינטרנט... למה זה טוב ובמה זה גורע? הישארו עימנו.
[SIZE=5]מי נגד מי
[SIZE=2]אז איך כל העסק מתנהל? בדרך כלל (האמת שאני לא יודע אם יש דרך אחרת) יש משתתף אחד הנקרא שה"מ (שליט המבוך על שם המנחה ב"מבוכים ודרקונים), שהוא המלך של המשחק. הוא אלוהים. הוא השמש והירח של השחקנים והמשחק, ועיקר ההצלחה או הכישלון תלויים בשה"מ. מה הוא בדיוק עושה? הכול. השה"מ יוצר את העולם, השה"מ מחליט מה היה, מה קורה כרגע, ומה יקרה בעתיד. והחלק החשוב מכל, השה"מ מחליט על גורל המשתתפים.
למה הכוונה בגורל המשתתפים תמיד קל להסביר על דוגמת השה"מ המניאק. שה"מים מניאקים מאוד נפוצים במשחקי תפקידים, אבל פחות באינטרנט. איך מזהים אותם? חוץ מזה שהם מניאקים, הם מאוד לא יצירתיים. הם תמיד אומרים לשחקן שלא מוצא חן בעינהם את אותו הדבר: "פגע בך ברק ואתה מת."
אז כן, יש להם הרבה כוח, ובמיוחד במשחקי אינטרנט, בהם יש פחות שימוש בסטטיסטיקה ומזל ויותר שיקול דעת של שה"מ. אבל כמו שפיטר פארקר אומר, "עם כוח גדול, באה אחריות גדולה" או חרטא דומה.
על השה"מ מוטלת העבודה על יצירת עולם המשחק (תאמינו או לא, יש משחקי תפקידים שעולם המשחק שלהם לא מתרחש בעולם הפוקימון), איכלוס העולם בדמויות, והחלטת כל ההחלטות החשובות בנוגע למה קורה במשחק. במשחקי תפקידים, השה"מ הוא התפקיד הכי קשה, הכי מייגע, אבל לדעתי גם הכי מהנה ומספק.
מצד אחד יש לנו את השה"מ, ומצד שני יש לנו את השחקן. עכשיו יש דבר אחד שצריך לדעת על שחקנים- הם [SIZE=7][SIZE=3]עצלנים. [SIZE=2]מה הם בסך הכול צריכים? לכתוב קצת מידע על הדמות שהם נכנסים אליה? זה כל כך קשה? בעיקרון, השחקנים הם המשתתפים במשחק. מידת ההשפעה שלהם במשחק מאוד נמוכה יחסית לשה"מ, אבל ההחלטות שלהם יכולות לשנות לחלוטין את פני המשחק. שחקן טוב צריך ליצור דמות טובה, עם עבר מקורי ומעניין, ואופי שלא סותר את עצמו, ולא נסיך האופל או מר מושלם, אופי שהשחקן יוכל להתחבר איתו ולהתנהג בהתאם אליו.
אז יש לנו שחקן, יש לנו שה"מ, מה עכשיו? ברגע שמשחק תפקידים מתחיל, כולו מתבסס על האינטראקציה בין השחקן לשה"מ שלו. השחקן עושה בחירות, והשה"מ מחליט בשבילו האם הבחירות היו נכונות, ויוצר לו מצבים.
[SIZE=5]משחקי תפקידים ברשת
[SIZE=2]אחד החסרונות הגדולים במשחקים תפקידים שמתנהל פנים מול פנים הוא המחסור במשתתפים או מגוון של משתתפים. בד"כ מדובר באותם חברה שכל פעם משחקים במשהו אחר. מרגע שיש אינטרנט, אין את ההגבלה הזאת. יש מיליוני אנשים ברשת בכל רגע נתון, ואנשים שונים שווה משחקים יותר מגוונים. ככה גם אנשים כמוני שאין להם חברים אמיתיים יכולים לשחק במשחקי תפקידים. אבל אחד הדברים שבו יש לאינטרנט חיסרון הוא אינטארקציה בין הדמויות. במשחקי תפקידים בין חברים זה אחד המרכיבים החשובים, אבל באינטרנט יש עם זה מעט בעייתיות. זה נושא שצריך לחקור אותו ולמצוא לו פיתרון ממשי. אבל מלבד הבעיה הזו, לאינטרנט יש הרבה השפעה על התפתחות של משחקי התפקידים, מפעילות יום שישי של חסרי חיים לאימפריית משחקי תפקידים ברשת.
[SIZE=5]סיכום- אז מה למדנו היום?
[SIZE=2]אז בשביל לשחק במשחק תפקידים מה אני צריך? תלוי מה אני רוצה.. אם בא לי להיות שחקן-
1. נכנס למשחק שמעניין אותי, מסתכל בדרישות, ועובר עליהן. מומלץ לחפש בלינקיה מדריכים לשחקן מתחיל, במידה ואתם ממש הולכים על זה.
2. שולח טופס בדיוק לפי הדרישות, ומקווה לטוב. במידה ומבקשים לתקן, לא סוף העולם, תתקנו ותתקבלו.
זה החלק לעצלנים.. אם אתם רוצים להוציא את התחמושת הכבדה (להכין משחק), חשוב שתבנו מראש את העולם (המלצה קטנה שלי, גם תכינו כמה דמויות שהשקחנים יפגשו מראש, ככה תדעו בדיוק איך כל דמות שאתם יוצרים אמורה להתנהג ולא תתבלבלו בשמות), תכינו חוקים, ותפגינו השקעה. לא לשכוח לשלוח את הטופס למנהל הפורום (נורג או עומר). זה הכול להפעם, מקווה שנהניתם ושתצטרפו לקהילת התפקידים שלנו:d
[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]