פרשת חיי שרה - איך להאמין
שלום לכולם.
מצטער על האיחור בדבר תורה, אני שאתדל לפעמים הבאות לפרסם אותו יותר מוקדם (בעיקר כי שבת נכנסת מאוד מוקדם).
פרשת השבוע היא פרשת *חיי שרה:
בתחילת הפרשה מסופר על מות שרה אחרי 127 שנים של חיים.
אברהם רוצה לקבור אותה (הוא נמצא באותו זמן בקרית ארבע-חברון), לכן הוא פונה בבקשה לבני חת (שחיו שם) בבקשה ל"אחוזת קבר", כלומר, מבנה או דבר הדומה לו (כמו מערה) שבו קוברים מת (או מתים) של המשפחה בנפרד משאר האנשים (יכולת שהייתה רק לעשירים), ובני חת אומריל לו שהוא יוכל לבחור מה שבא לו בתור אחוזת קבר כי הם מכבדים אותו בתור "נשיא אלוקים".
אברהם מודה לבני חת בצורה שמתבטאת בקידה (דבר שמבטא הכרת תודה גדולה ביותר, ולאו דווקא משהו דתי כל שהוא).
אברהם רוצה את מערת המכפלה שבשדה עפרון ועפרון מציע לו את השדה והמערה חינם, אברהם שוב מודה לו מאוד (בהשתחוות) אבל מסרב לקחת את זה בחינם. הם סוגרים על סכום מסויים ואברהם קובר את שרה.
בנושא הבא אברהם מבקש מעבד זקן ביתו המושל בכל אשר לו (אולי זה היה אליעזר, אולי לא, בכל מקרה התורה באופן גורף לא מזכירה מי זה היה), שילך למצוא אישה ליצחק בנו.
אבל, אברהם לא מוכן שהעבד יביא אישה כנענית, "כי אל ארצי ואל מולדתי תלך, ולקחת אישה לבני ליצחק."
אבל בכל זאת הוא לא רוצה שיצחק יאלץ לרדת מהארץ, לכן הוא אומר שאם הוא לא ימצא אישה שתסכים לבוא אליו, אז זה עדיף שהוא יביא אישה כנענית מאשר שיצחק ירד מהארץ (הוא משביע את העבד).
העבד הולך עם הרבה רכוש אל ארם נהריים, הוא מגיע לפני ערב, מתי שכל הבנות יוצאות לשאוב מים, כולם מכירים איך הוא בחר את רבקה.
ברגע שהוא רואה את מה שנקרא "ההשגחה הפרטית" הזאת, העבד משתחווה לפני ה' (שוב בתור תודה).
כשהוא מגיע אל הבית של נחור, הוא שוב מספר את כל מה שקרא (אבל בשינוי פרטים קלים), וכשמסכימים ל"שידוך" העבד שוב משתחווה לפני ה'.
למחרת בבוקר האיש רוצה לחזור אל אברהם עם רבקה, אבל לאח (לבן) ולאמא של רבקה יש רעיונות אחרים, הם מבקשים לתת לרבקה שנה או עשרה חודשים לפני שיקחו אותה.
העבד מבקש מהם שחבל לעקב אותו אם רואים כל כך יפה את "יד ההשגחה" במקרה הזה, והם מסכימים... בתנאי שרבקה תסכים. מזל שהיא הסכימה... (סתם, זה היה ברור שהיא תסכים).
הסיפור של איתור רבקה על ידי העבד חוזר פעמיים, פעם אחת מה שקרה, ופעם שנייה, כשהעבד מספר למשפחת נחור את הסיפור.
למה זה חוזר פעמיים?
העבד חוזר אל אברהם ובנו, ויצחק מתחתן עם רבקה ומתנחם אחרי מות שרה.
בנושאים האים, אברהם יולד עוד בנים מקטורה, והוא משלח אותם שלא יפריעו ליצחק (אבל לפחות הוא נותן להם מתנות).
אברהם מת, ויצחק וישמעאל (כן, גם ישמעאל היה שם) קוברים אותו ליד שרה במערת המכפלה.
הייתם יכולים להגיד שזה סתם כבוד אחרון לאביו, טאבל בהמשך יש הוכחות אחרות שמראות ישמעאל חזר בתשובה.
בני ישמעאל ומותו של ישמעאל, ונגמרה הפרשה.
שימו לב, שבפרשה מוצגות לפנינו הרבה קידות שונות שמבטאות תודה (לפחות כך נדמה לי), מה הן מבטאות?
ועוד שאלה, האם עדיפה "אמונה תמימה" שהכל בידי ה' והוא יסדר הכל, או שאולי עדיף לסמוך בעיקר על עצמך שתעשה את העבודה?
לכאורה נראה, שאברהם סומך בעיקר על עצמו, הוא מתמרן את בני חת ואת עפרון, כן, הקידות של התודה היו חלק חשוב בזה, וגם "ארבע מאות שקל כסף עובר לסוחר", אפילו שזה הרבה מאוד, הם פחות ממחצית מהסכום המלא של השדה של עפרון והמערה ששם.
הוא משביע את העבד, ודואג לתוכניות גיבוי שונות.
לעומתו, נראה שהעבד הוא מאמין תמים, הוא מודה לה' בכל אחד מהמקרים, והוא רואה את דרך ה' בכל דבר.
אבל בבחינה יותר מדוייקת, נראה שהוא גם תחמן לא קטן (למד מהמאסטר, אברהם, כנראה), הוא בכוונה מראה כאילו במאה אחוז רואים את היד המכוונת, למרות שלפעמים חלק מזה נראה כצירוף מקרים, אבל בגירסה של העבד הוא טיפה מזיז את זה, עד שהחלקים האלה ממש נעלמים.
זאת גם הסיבה שהסיפור הזה מופיע פעמיים, כל אחת מהפעמים זה סיפור שונה.
העבד מסרב לאכול לפני שהוא יספר למשפחה מה שקרה, ואז הוא גם מראה את זה שונה. עד שהמשפחה מרגישה שאסור למנוע דבר שכל כך ברור שנועד להתקיים.
ככה גם העבד יכול לשכנע אותם במהירות כדי שלא יתחרטו: "אל תעכבו אותי, וה' הצליח דרכי." חבל, ה' כל כך עזר לי במסע, אל תפגעו בזה.
ובכן, שלא תחשבו שאברהם ועבדו לא האמינו בכוכו של ה', והם לא חשבו לרגע שהם הצליחו בדברים האלו בזכות עצמם, אלא הם ידעו שזה רק בזכות ה'.
אבל בכל זאת ניתן ללמוד מכאן, שכדי לקיים את רצון ה', צריך להשתדל ולא לרק להאמין שה' יעשה בשבילי את העבודה.
וכבר אמר אדם חכם ממני "אני אעשה כל שביכולתי, ואולקים יעשה את מה שאמור לקרות."
אבל אם לא אעשה כל שביכולתי, מה שאני רוצה שיקרה כנראה שלא יתקיים.
שתהיה לכולכם שבת שלום.
~~~~~~~~~~~~~~~
*חיי שרה- הפסוק הראשון בפרשה:"ויהיו [u]חיי שרה[/u] מאה שנה, ועשרים שנה, ושבע שנים. שני חיי שרה."
אל תשכחו שניתן להשיג נק' על ידי שאלות ותשובות בנושא.
אשמח לתגובות.