דיון פילוזופי מעמיק בנוגע למהות המושג השקעה במשחק תפקידים.
[CENTER][B][FONT=Arial][B][FONT=Arial][SIZE=6]דיון פילוזופי מעמיק בנוגע למהות המושג [/SIZE][/FONT][/B][/FONT][/B][/CENTER]
[CENTER][FONT=Arial][B][B][COLOR=navy][FONT=Arial][SIZE=6]השקעה במשחק תפקידים[/SIZE][/FONT][/COLOR][/B][/B][/FONT][/CENTER]
[B][FONT=Arial][FONT=Arial][SIZE=5]0.[/SIZE][/FONT] [/FONT][SIZE=5][FONT=Arial]תוכן עניינים[/FONT][/SIZE][/B]
1. פשט
2. הקדמה
3. סקירת דעת הקהל
4. הדעה שלי
5. סיכום
[B][FONT=Arial][FONT=Arial][SIZE=5]1.[/SIZE][/FONT] [/FONT][SIZE=5][FONT=Arial]פשט[/FONT][/SIZE][/B]
בטקסט סקרתי את המושג השקעה. פתחתי בהצגת הנפיצות של המושג הזה, ובהצגת טענתי המרכזית, שהמושג הזה אינו מוגדר היטב, ושעל כל משתמש לנסח לו הגדרה שתנחה אותו. לאחר מכן סקרתי דעות ממספר חברי פורום. לבסוף הצגתי את דעתי בנוגע לכל המובנים השונים של המושג השקעה. סכמתי לבסוף את הדיון.
[B][FONT=Arial][FONT=Arial][SIZE=5]2.[/SIZE][/FONT] [/FONT][SIZE=5][FONT=Arial]הקדמה[/FONT][/SIZE][/B]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][FONT=Verdana][SIZE=2]המושג "השקעה" נפוץ מאוד בפורום "חידות תחרויות ומשחקי תפקידים". אין כמעט משחק שבו אין מופיע חוק "יש להשקיע", או חוק השקול לו, וגם יש לכך אזכורים רבים בחוקי הפורום (אותם אני רוצה לשכתב עוד מאז מאי...), למשל:[/SIZE][/FONT] "[/SIZE][/FONT][COLOR=black][FONT=Arial]שה"מ לא יכול להשקיע בשני משחקים בו זמנית[/FONT][/COLOR][SIZE=3][FONT=Times New Roman] " [FONT=Verdana][SIZE=2](מתוך חוק 2.4), או[/SIZE][/FONT] "[/FONT][/SIZE][COLOR=black][FONT=Arial]יש וצריך להשקיע בעלילת המשחק ובהמשכיו[/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Arial] –[/FONT][/COLOR][SIZE=3][FONT=Times New Roman] " [/FONT][FONT=Verdana][SIZE=2](מתוך חוק 2.10). עם זאת, באף מקום אין התייחסות למושג ההשקעה עצמו. הדיון היחיד בנושא, היה אי שם ב-2010 בפורום "תמיכת חתם", ובו בכלל לא היה באמת ניסיון להגדיר את המושג. הסיבה לחוסר היחס לשאלת הגדרה ההשקעה די פשוטה, ההיגיון מרמז שהשקעה הוא מושג מובן מאליו לכל חברי הפורום, ושכולם יפרשו את המושג בצורה פחות או יותר דומה, כך שאין טעם לנסח הגדרה למושג הזה. ובדיוק על נקודה זו אני אתעכב כאן. טענתי המרכזית היא שיש מקום להגדרת המושג השקעה. שימו לב, אין מטרת הטקסט הזה להגדיר את המושג השקעה לפורום הזה, אלא להסביר שיש צורך לכל חבר פורום לחשוב עם עצמו על מושג ההשקעה כפי שהוא רואה אותו, ולא להגרר מיד אחרי העדר שמוביל לשום מקום.[/SIZE][/FONT][/SIZE]
[B][FONT=Arial][FONT=Arial][SIZE=5]3.[/SIZE][/FONT] [/FONT][SIZE=5][FONT=Arial]סקירת דעת הקהל[/FONT][/SIZE][/B]
כדי לבחון את מושג ה"השקעה" כפי שהוא מתפרש בימים אלו בפורום, שלחתי הודעות פרטיות למספר משתמשים בפורום, שלדעתי יש משקל לדעתם (ואין זה בהכרח אומר שדעתם זהה לשלי), בבקשה לשלוח לי את ההגדרה שמנחה אותם במושג ה"השקעה". בקשתי מהם להפריד, אם הם יראו בכך צורך, בין משחק מושקע, דף פתיחה מושקע (ניתן להתייחס בנפרד לעלילה, או להתייחס אליה כאל חלק מדף הפתיחה), תגובת מנהל משחק מושקעת, תגובת שחקן מושקעת, ורקע (בטופס הרשמה) מושקע. המשתמשים ענו בעילום שם על השאלות. הנה התשובות שקיבלתי מהם:
[spoiler]
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Verdana][COLOR=#2a2a2a][FONT=Verdana][SIZE=2][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]ישנה אמרה שנאמרה ע"י חכמינו זכרונם לברכה, ואותה אמרה משומשת בכל מקום בעולם, לא[/FONT][/COLOR][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]רק אצלנו. 'אל תסתכל בקנקן, אלא במה שבתוכו'. ועם כל הכבוד למשחקים שבהם דף הפתיחה[/FONT][/COLOR][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]מושקע ברמה של טירוף- כל עוד התגובות לא מושקעות- חבל מאוד, המשחק נדפק. וראיתי את[/FONT][/COLOR][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]זה אצל כל מיני משתמשים, שמשקיעים כל כך הרבה בדף הפתיחה, אבל בתגובות- חצי שורה[/FONT][/COLOR][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]לכל אחד. וזה מגיע לרמות של 'אתה רואה אותו ולפתע הוא מפהק'. זה פשוט עצוב[/FONT][/COLOR][/SIZE][/FONT][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial][FONT=Verdana][SIZE=2].[/SIZE][/FONT][/FONT][/COLOR]
[FONT=Verdana][SIZE=2][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]הקטע[/FONT][/COLOR][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]הוא- דף הפתיחה חשוב גם כן, אפשר לומר שמאוד חשוב, אבל אסור לשכוח- עיקר ההנאה[/FONT][/COLOR][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]במשחקי תפקידים הוא מדף הפתיחה, או מהתגובות עצמם?? כל עוד התגובות מושקעות מספיק[/FONT][/COLOR][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]- [/FONT][/COLOR][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]דף הפתיחה לא אמור לעניין אתכם. זהו דף הקדמה. לא יותר מזה. כשמשחקים במשחק מחשב[/FONT][/COLOR][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial], [/FONT][/COLOR][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]לא נהנים מסרטון הפתיחה, אלא מהמשחק עצמו. וכך צריך להיות גם פה.[/FONT][/COLOR][/SIZE][/FONT]
[/COLOR][/FONT][/SIZE][/FONT][/spoiler]
[spoiler]
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Verdana][COLOR=#2a2a2a][FONT=Verdana][SIZE=2][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]לדעתי, השקעה במ"ת זה לכתוב את המ"ת כמיטב יכולתך ואז לדעת לקבל תגובה בונה ולשנות[/FONT][/COLOR][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]את מה שעשית לפי זה גם אם זה אומר לשנות את כל אופיו של המשחק. השקעה זה לקחת רעיון[/FONT][/COLOR][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]שלכאורה נראה סתמי ולהפוך אותו למעניין. הההשקעה גם מתבטאת אחרי פתיחת המשחק[/FONT][/COLOR][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]. [/FONT][/COLOR][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]להמשיך ולהקפיד על פעילותו כל הזמן. ההשקעה גם מבוטאת בכמה עמוק המשחק, כמה מקורי[/FONT][/COLOR][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]הרעיון וכמה המשחק כיפי. השקעה זה לאו דווקא משחק ארוך או בעל תמונות. השקעה זה[/FONT][/COLOR][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]לקחת את הרעיון שחשבת עליו ולהפוך אותו למ"ת לתפארת.[/FONT][/COLOR][/SIZE][/FONT]
[spoiler]
[FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Verdana][COLOR=#2a2a2a][FONT=Verdana][SIZE=2][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]לדעתי, השקעה היא מקוריות, ורמת פירוט גבוהה[/FONT][/COLOR][/SIZE][/FONT][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial][FONT=Verdana][SIZE=2].[/SIZE][/FONT][/FONT][/COLOR]
[FONT=Verdana][SIZE=2][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]לדוגמא בתגובות, אני בתור שה''ם[/FONT][/COLOR][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]מצפה מהשחקנים שלי להתייחס לכל ההמשך ולא רק לשורה האחרונה, לפרט כמה שיותר ולצרף[/FONT][/COLOR][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]מחשבות. אני נותן חופש, לפעמים השחקנים בוחרים ללכת כפי שאני רומז להם או מצפה מהם[/FONT][/COLOR][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial], [/FONT][/COLOR][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]אבל אני שמח כששחקן חורג מגבולות ''הקופסא[/FONT][/COLOR][/SIZE][/FONT][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial][FONT=Verdana][SIZE=2]''.[/SIZE][/FONT][/FONT][/COLOR]
[FONT=Verdana][SIZE=2][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]ברקע אותו דבר, אני מצפה מהם לפרט[/FONT][/COLOR][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]כמה שיותר ולדמיין, להיות יצירתיים ולחשוב מחוץ לקופסא. לכן אני מצרף מדריך כדי להועיל להם וכדי לרמוז להם מה הציפיות שלי מהטפסים שהתקבלו. אני דורש[/FONT][/COLOR][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]מהם לפרט מה המניעים של הדמות, כך הם מתחברים יותר לדמות שלהם ויכולים ''להכנס[/FONT][/COLOR][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]'' [/FONT][/COLOR][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]אליה[/FONT][/COLOR][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial].[/FONT][/COLOR][/SIZE][/FONT]
[B][FONT=Arial][FONT=Arial][SIZE=5]4.[/SIZE][/FONT] [/FONT][SIZE=5][FONT=Arial]הדעה שלי[/FONT][/SIZE][/B]
הנה המקום להציג את הדעה שלי. הרעיון המנחה את הדעה שלי הוא ההיגיון הבריא שעל סמכו אני פועל: משחק תפקידים הוא קודם כל משחק. ככזה המטרה שלו היא להנות. אף על פי שזה טיעון כל כך פשוט, הוא מניב תוצאות די מעניינות, מה שמעיד על החוזק שלו.
זכרו, אני לא אומר שזה טוב לפעול לפי איך שאני מגדיר משחק מושקע, ובטח שאני לא מורה לכם ליישר קו עם הדעה שלי, אלא אני פשוט מציג עוד דעה למאגר הדעות, שמהם תוכלו לשאוב כדי לגבש דעה משל עצמכם. לכן, אתם מוזמנים להוסיף "לפי דעתי," לפני כל משפט שלי כדי שזה לא יישמע כאילו אני כופה את הדעה שלי עליכם.
ובכן, נצא לדרך:
[B]משחק מושקע:[/B] לפני שאביע את דעתי, אני אנסה בכלל למצוא את הדרכים "למדוד" השקעה במשחק. נניח שאנחנו מדברים על משחק מחשב. מה הם הדברים שמהם אנשים בדרך כלל מתלהבים ממשחקי מחשב? יש כאלו שיתלהבו מהעלילה, יש כאלו שיתלהבו מהגרפיקה, יש כאלו שיתלהבו מכל מיני טריקים קטנים ונחמדים, וכל מיני חידושים (לעתים הדבר הזה כולל גם ירידה לפרטים, למשל, אם במשחק יריות ניתן לירות בפרה שסתם נמצאת במפה, ואז דמות אחרת במשחק תעיר לך איזשהי הערה שקשורה להמבורגר. אף פרה לא נפגעה במהלך כתיבת שורות אלו על ידי), או כל מיני דברים מוזרים ומגוחכים עד כדי צחוק (זה נמצא במשחקים סאטיריים ופחות רציניים. אף על פי כן אין משחקים כאלו פחות מהנים). צריך למצוא את ההקבלות של אלו במשחק תפקידים. ראשית נסביר למה ההמשלה הזו אכן מסבירה מה זה משחק מושקע. כאמור, המטרה של משחק היא להיות מהנה. הדברים שפרטתי לעיל הם דברים שנהנים מהם במשחקי מחשב. לכן המקבילות שלהם למשחקי תפקידים, הם הגורמים שמהם נהנים במשחק, כלומר מגדירים משחק מושקע (שימו לב, בכך אני טוען שמשחק מושקע הוא משחק שהושקעה בו מחשבה כדי שיהיה מהנה). נקביל אפוא:
עלילה – טוב, עלילה במשחק מחשב אינה שונה כל עיקר מעלילה במשחק תפקידים. אחת הדרכים ליצור עלילה טובה, היא להתסכל קדימה על המשחק, לתכנן כל מיני סצינות באמצע המשחק, את הסוף של המשחק, כל מיני נקודות מפנה, ולנסות לחשוב אחורה איך לפזר רמזים לדבר הזה במשחק. כדאי לעשות את זה בצורה עדינה, כדי שהסצינות האלו לא תהיינה צפויות מראש. זה דורש מיומנות ומומחיות כלשהי בכתיבה, אך זה אפשרי. אם זה נעשה היטב, זה נפלא.
גרפיקה – דבר זה יכול לבוא לידי ביטוי בשתי צורות במשחק. האחת, שימוש בצבעים ובתמונות לצורך העשרת החזות של טקסט המשחק, השנייה, שימוש בתיאורים כל כך מעמיקים, עד שניתן לדמיין את ההתרחשות כמעט במלואה בראש.
חידושים וטריקים – גם כאן, זה לא שונה בהרבה ממשחקי מחשב. אחת הדרכים לעשות את זה היא על ידי חשיבה על מה שקורה בעולם המשחק שאינו קשור כל כך לעלילה, כלומר עניינים "ארציים יותר" שאינם כרוכים בהצלת העולם...
דברים מגוחכים – תלוי באופי מנהל המשחק. זה לא כל כך נחוץ, אבל זה יכול להיות נחמד באותם מקומות נקודתיים בהם משתמשים בזה, אם השימוש הוא נאות.
ובכן, עד עכשיו רק תארתי את הדרכים שבהם ניתן להשקיע במשחק. כל מנהל משחק בוחר את הסדר העדיפויות שלו לדברים האלו, ובוחר בעצמו עד כמה להתייחס לכל אחד. הדירוג שלי:
עלילה – זה מקבל אצלי הכי הרבה מקום. תמיד לפני שאני פותח משחק אני חושב ארוכות על מה יקרה בעתיד. לא תמיד יוצא לי גם להגיע לזה... אבל לפחות אני יודע מה לעשות בשלב מסויים של המשחק. לא את הכל אני מתכנן, חלק אני מותיר לספוטניות שלי ליצור.
גרפיקה – לא כל כך מקפיד על הסעיף הזה, על שני ההבטים שבו. בנוגע לגרפיקה החזותית, אני נוהג רק לחלק את המשחק לצבעים, כדי להקל על ההבדלה בין הסעיפים השונים במשחק. אני מוסיף מעט תמונות, רק היכן שיש צורך ושזה מועיל (למשל להוסיף תמונה לאחר תיאור מסורבל של חפץ כלשהו. גם אז בדרך כלל התמונה לא מרשימה כל כך גרפית, אלא מטרתה להמחיש את מה שהתאור המסורבל לא הצליח). בנוגע לתיאורים, אני משתדל לתאר בכמות המזערית הנחוצה כדי שיהיה ניתן להבין מספיק טוב את הסצינה. לכן אני גם לא נכנס עמוק מדי.
חידושים וטריקים – זה תמיד נמצא אצלי בראש. לא תמיד הטריקים שלי יוצאים הכי מוצלחים, אבל לפחות אני תמיד נכון להמציא משהו.
דברים מוגחכים – כמו הסעיף הקודם, אני תמיד נכון למצוא דברים כאלה. בדרך כלל אצלי הם באים לידי ביטוי בהתנהגות לא שפויה של דמויות, בדיחות מתמטיות, ופרדוקסים. (כפי שאמרתי, זה מאוד תלוי אופי... ולי יש אופי מתמטי).
[B]דף פתיחה מושקע[/B]: דף הפתיחה חייב להיות מקיף. מה פירוש? דף המשחק חייב להסביר את העולם של המשחק. יש כל מיני חוקים ג'נריים שמאפיינים את הסוג של המשחקים, ואת החוקים האלו אין צורך להסביר. למשל, במשחק של פוקימון אין צורך להסביר מה זה פוקימון ואיך מתפעלים אחד כזה, ובמשחק של יוגיהו אין צורך לפרט את חוקי המשחק (אפשר להוסיף קישור למקום שבו כתובים חוקי המשחק, ליתר בטחון). חוץ מהחוקיים הג'נריים, צריך להסביר כמעט כל דבר שנמצא במשחק. למה? והתשובה נעוצה בהיגיון בריא: משחק זה יצור שנולד במוח של בן אדם אחד. כדי שבן אדם אחר יוכל לשחק במשחק, עליו להבין את העולם. כלומר, העולם של המשחק צריך להיות במוח שלו. ואם אתם לא בקבוצת המתמטיקאים (ובעצם גם אם אתם כן), אז אינכם יכולים להעביר מחשבות מאדם אחד לשני בטלפתיה. אם לא טלפתיה, הדרך היחידה שנותרה להעביר מידע היא בכתב. זאת כדי שהשחקן ידע את הנורמות של העולם, ויוכל להתקיים בו כמו אחד האנשים בעולם, ושלא יהיה כמו באותם סרטים בהם מלכים מן המאה ה-12 מגיעים לעידן המודרני (אלא אם זה למעשה הרעיון של המשחק... ואז זה כבר מקרה מיוחד שצריך לחשוב עליו בנפרד). זה עובד גם בכיוון ההפוך. אם יש מידע שהגיוני שדמויות בעולם של המשחק לא ידעו, אז לא צריך לגלות את המידע הזה לשחקן (דוגמא ממשחקי פוקימון: אם לצוות הרע יש מחבוא [B]סודי[/B] בעיר מסויימת, אין צורך לכתוב את זה. ניתן לעומת זאת לרמוז על זה, שיש דיווחים רבים במיוחד על אנשי הצוות הרע בעיר הזו. כמובן ניתן לשכתב את הדוגמא הזו לכל ג'נר, ולא רק לפוקימון) המסקנה היא גם שאי אפשר לכתוב דף פתיחה בחצי שעה ולשלוח אותו מיד למנהל הפורום כדי שישבור עליו את הראש (בדרך זאתי השגתי מספר רב של חבלות בראשי...). כותבים איזשהו שרבוט למשחק. נפלא. למחרת חוזרים, ומסתכלים על זה שוב. מבינים שאיזשהו מידע ראוי לציון לא הוזכר. מוסיפים אותו. למחרת איזשהי פיסת מידע עלולה להראות כלא קשורה, ויש למחוק אותה, וכן הלאה. לא צריך אפילו לעשות את התהליך הזה עד הסוף, אבל כמה מעברים כאלו חיוניים כדי שאני, (או המנהל שיהיה במקומי) לא יקפוץ מהחלון בעת קריאת המשחק. מנהל הפורום לא יכול לעשות חלק מן המעברים, כי מנהל הפורום אינו קורא מחשבות, ולכן אינו יכול לדעת בבירור למה התכוונתם.
דף הפתיחה גם צריך להיות בנוי ברוח הרעיון הזה. מה פירוש? דף הפתיחה צריך להסביר תחילה את כל הדברים שיחודיים למשחק, ולאט לאט להתרחק ולעבור לצורה כללית יותר. הפעם נדגים זאת על משחק פנטזיה מופשט כלשהו. הסדר ההגיוני כאן יהיה משהו בסגנון: העלילה, כמה הערות שקשורות לעולם ולא היה להן מקום בעלילה, פירוט על הגזעים/סיווגים, מפת העולם, הסבר קצר על מה שיש בערים בדרך כלל, ואז עוד הערות כלליות בנוגע למשחק עצמו ופחות על העולם של המשחק, ולאחר מכן חוקים, וטופס הרשמה (הסדר הזה מבוסס על הסדר בו בניתי את המשחק שלי שאני כל כך מתרברב בו שאי אפשר לשחק בו). ההיגיון: העלילה הוא הדבר הכי ספיציפי למשחק שיכול להיות, ולכן הוא חייב להופיע ראשון. אחר כך ההסבר הנוסף, שהוא גם קשור לעולם, אך לא מצא כל כך מקום. ההסברים על הגזעים והסיווגים הם יותר אופיניים לג'נר של משחקי פנטזיה, והם בדרך כלל יהיו דומים להסברים מקבילים במשחקים אחרים. מפת העולם אינה תורמת כל כך להבנה של חוקי העולם בדרך כלל, ולכן היא נדחתה עד לכאן. ההערות בדרך כלל קשורות קשר קלוש מאוד לעולם המשחק, והחוקים כבר בכלל לא קשורים לשם. טופס ההרשמה בסוף מטעמי נוחות – השחקן יגיע לסוף המשחק, יעתיק את טופס ההרשמה, ויגלגל למטה לתיבת התגובה המהירה, במקום לגלגל תחילה למעלה למקום בו הופיע סעיף טופס ההרשמה.
[SIZE=3][FONT=Times New Roman][B][FONT=Verdana][SIZE=2]תגובת מנהל משחק מושקעת: [/SIZE][/FONT][/B][FONT=Verdana][SIZE=2]הסעיף הזה הוא ברוח הסעיף הקודם. התגובה הוא יצור שנולד במוח של מנהל המשחק, והוא צריך להיות מועבר בכתב למוח של השחקן. לכן הוא חייב להיות מוסבר היטב. אבל צריך לשים לב שכותבים רק מידע שיכול להועיל לשחקן. נקח למשל את הדוגמא מחוק 2.10 מחוקי הפורום שדן בנושא. התגובה ה"לא טובה" שם היא:[/SIZE][/FONT] "[/FONT][/SIZE][B][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]פיקאצ'ו עושה זנב ברזל ומפספס טורקול עושה להביור מה תעשה[/FONT][/COLOR][/B][B][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]?[/FONT][/COLOR][/B][FONT=Times New Roman][SIZE=3]" [FONT=Verdana][SIZE=2]למען האמת, אני לא מוצא שום דבר פסול בתגובה כזו. אם מנהל המשחק החליט שכל מה שקרה כתוצאה מתגובת השחקן הוא שזנב הברזל פספס, ושהלהביור פגע, ושאין לו מידע נוסף למסור לשחקן, התגובה הזו מתארת זאת נאמנה. נשווה כעת עם התגובה ה"טובה":[/SIZE][/FONT] "[/SIZE][/FONT][B][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]הפיקאצ'ו שלך משתמש במתקפת 'זנב ברזל'. הזנב שלו מתחיל לזהור באור בהיר ומסנוור[/FONT][/COLOR][/B][B][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial], [/FONT][/COLOR][/B][B][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]אבל למרות שהוא מתאמץ להשתמש במתקפה הזאת, שהוא עדיין לא מכיר טוב, הוא מפספס[/FONT][/COLOR][/B][B][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]. [/FONT][/COLOR][/B][B][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]הטורקול הגדול והקשוח של היריב שולח מתקפת להביור על פיקאצ'ו, שקרוב אליו מספיק[/FONT][/COLOR][/B][B][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]בשביל לחטוף פגיעה ישירה מסילון האש הנרותח שבוקע מפיו של טורקול[/FONT][/COLOR][/B][B][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial].[/FONT][/COLOR][/B]
[B][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]מה[/FONT][/COLOR][/B][B][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]תעשה[/FONT][/COLOR][/B][B][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]? [/FONT][/COLOR][/B][B][COLOR=#2a2a2a][FONT=Arial]" [/FONT][/COLOR][/B][SIZE=2][FONT=Verdana]בוא נסתכל כאן. המידע היחיד שבאמת מוסף כאן על התגובה ה"לא טובה" הוא שפיקאצ'ו אינו אשף במתקפת זנב הברזל, ושמתקפת הלהביור פגעה. התיאורים על "אור בהיר ומסנוור", "טורקול גדול וקשוח", מיותרים! אם היינו רוצים לבנות תגובה יותר מורכבת מהתגובה ה"לא טובה", שבאמת תוסיף מידע מועיל, היינו למשל יכולים לתאר את תבנית ההתקפה של טורקול, למשל שהוא מושיט את רגליו הקדמיות קדימה ומותח את הצוואר שלו. למה זה מועיל? כי ייתכן ואם אני מוסיף את המידע הזה, השחקן יוכל להדריך את פיקאצ'ו לשים לב לרגליים, ושאם הן רוכנות קדימה, שמהר יעשה משהו, כדי להתחמק מההתקפה. ואם השחקן לא יבין את הרמז הזה (מה שמאוד הגיוני שיקרה) זה לא כל כך נורא, כי לפחות הכוונה הייתה להוסיף את המידע הזה כדי שיעזור לשחקן. עכשיו "אור בהיר ומסנוור" איכשהו יכול להיות מועיל, כי אפשר לעשות טקטיקה שפיקאצ'ו יקפוץ על גבי טורקול, יפעיל את האור של זנב הברזל מול העיניים שלו כדי לסמא אותו, ואז לתקוף את טורקול כשהוא חסר הגנה. אבל המקום של התיאור הזה בשלב הזה הוא לא הכי מוצלח... תיאור כזה צריך להופיע בפעמים הראשונות שמשתמשים במתקפה, ולא להיות מוזכר כל פעם מחדש, מתוך ההנחה שהשחקן זוכר את זה, ואם גילה את השימוש הזה במתקפה, יוכל לשחזר אותו בעתיד. ואם נעבור לתיאור השני: "טורקול גדול וקשוח", הוא בפירוש חלק בתגובה שאין לו מקום, לפחות לא בתגובה כזו. מילא, אם זה היה תחילת הקרב, אז אולי התיאור הזה היה יכול להועיל בכך שהיה רומז על זה שהפוקימון עלול לפחד מטורקול, ולא לתקוף אותו עם כל הכוח שכן הוא ינסה במקום זאת להתגונן מהמתקפות של טורקול. אבל התגובה הזו היא בבירור לא תחילת הקרב. ולכן אזכור התיאור הזה כאן הוא מיותר. כמו כן, הקש כמו זה הוא בדרך כלל די קשה, וזה בדרך כלל מוגזם לדרוש מהשחקן להבין רמז כזה. לכן גם הרמיזות צריכות להיות רמיזות שאפשר גם להבין אותן.[/FONT][/SIZE]
[B]כל[/B] מילה בתגובה צריכה למסור מידע, וסך כל המילים בתגובה צריכות למסור את כל המידע שהתכוונת אליו.
כמו כן, על המנהל לזכור לא לעשות יותר מדי פעולות בשביל השחקן. לעתים המשחק נהיה מעניין יותר מכך שלשחקן נתנה אפשרות בחירה במקום שבו המנהל ציפה לתגובה מסויימת. לכן ליתר בטחון עדיף לפעמים לקטוע סצינות ארוכות שבהם לשחקן כמעט לא צריכה להיות פעולה לכמה סצינות קצרות יותר ולתת אפשרות לשחקן להגיב. לפעמים הוא יגיד שהתגובה תוקעת ושאין לו מה לעשות, אבל זה לא נורא, כי עדיף שהוא יחשוב ויבין שאין לו מה לעשות, מאשר שהוא ייאלץ לא לעשות שום דבר במקום שבו הוא חשב דווקא על תגובה חלופית. דוגמא כזאת קרתה לי פעם. אחד השחקנים היה צריך לחתום על איזשהו טופס של שוטר כדי שיוכל לעלות למעלה באיזשהו מקום. עצרתי את התגובה איפשהו כאן, כדי לתת לו הזדמנות להגיב. הוא אמר שהתגובה תוקעת, ושאין לו הרבה מה לעשות. אמרתי לו שאני אביא לו עוד אפשרות למה שאפשר לעשות לאחר שיגיב. הוא הגיב שהוא חותם על הטופס הזה, ואז כתבתי לו שאחת האפשרויות הייתה להתנפל על השוטר ולהכות בו תוך כדי קריאת "אני שונא אינפי!". זו, כמובן, לא תגובה חכמה במיוחד, אבל הלקח הוא שאפשר למצוא אפשרויות אחרות, גם אם אין כאלו במבט ראשון.
[B]תגובות שחקן מושקעות:[/B] הסעיף הזה מתבסס בחלקו על ההנחה שמנהל המשחק הוא כפי שתארתי בסעיף הקודם. השחקן צריך לזכור את מקומו. השחקן אינו היוצר במשחק, אלא הוא הסביל. הוא זה שדברים קורים לו, והוא צריך להגיב. לכן השחקן צריך לזכור שלא הוא קובע את השלכות המעשים שלו. לכן השחקן צריך לתכנן קדימה, אבל לא לשפוך את הכל ביחד. על השחקן להבין היכן התכנית עלולה להכשל, ולהכין גיבויים. "אני אנסה לעשות פעולה פ, ואם היא תכשול אז אני אעשה ג. במידה והיא תצליח, אבצע מ." כך, גם הפעולה פ נכשלת, עדיין לא הכל אבוד, והשחקן עושה משהו כדי להציל את עצמו, ולא נתון לגמרי לחסדיו של מנהל המשחק. מעבר לזה, לשחקן תמיד כדאי גם לנסות לחשוב קצת מעבר לתגובות הסטנדרטיות שמנהל המשחק ככל הנראה מצפה שהוא יעשה. מבחינתי, כל עוד שחקן עושה פעולה חוקית והגיונית, גם אם היא לא עומדת בקנה אחד עם התכנון שלי, תגובה כזו תתקבל בברכה ותהיה מועדפת. אין דגש על אורך בתגובה, אלא העיקר בתגובה הוא המחשבה. לתכנן, לראות מראש, ולהפתיע. כמובן, שדרך אחת להפתיע היא לנסות לדלות מידע מכל מילה שנכתבת על ידי מנהל המשחק, ולנסות למצוא בהתאם דרך לא צפויה לפעולה.
[B]רקע מושקע[/B]: רקע מושקע לא בא לידי ביטוי באורכו. כדי להסביר את חשיבות הרקע מבחינתי, אני אעשה משל מתמטי. כידוע לכולם, דרך נקודה אחת עוברים אינסוף ישרים, בעוד שדרך שתי נקודות עובר ישר אחד ויחיד. אצלי הישר הוא קו העלילה של השחקן. נקודה אחת אני נותן – העלילה של המשחק. אחר כך, הרקע של השחקן זו עוד נקודה שעוזרת לי לקבוע את עתידו. כל החלטה שהשחקן עושה בשלב מסויים במשחק זו עוד נקודה, ואני מחבר את כל הנקודות כדי לקבל תמונה טובה יותר של השחקן (לפעולה המתמטית של קביעת עקום באמצעות כמה נקודות שעליו, קוראים אינטרפולציה. אתם מוזמנים לגגל את זה). זה כמובן רק תאורטי ומטאפורי. אני לא באמת עושה דברים כאלה במשחק. המטרה של הרקע היא פשוטה, להציג את השחקן, לקשר אותו לכמה דברים במשחק [B]שמותר לו להיות קשור אליהם[/B] (אם העלילה של המשחק בפירוש לא קשורה לשחקן, למשל, צוות של חוקרים נעלם באיזשהי מערה, ושהחוקרים האלו זרים לחלוטין לשחקן, זה לא טוב לכתוב שהשחקן החליט משהו כי הוא הושפע קשות כתוצאה מהמקרה הזה. לעומת זאת אפשר לקשר את זה לפרטים אחרים במשחק. למשל אם מפורטת דת כלשהי במשחק, אז ניתן לציין שהשחקן קיבל החלטה מסויימת בגלל איזשהו עקרון של הדת של המשחק...). כדאי גם להפגין מקוריות בעת כתיבת הרקע, דבר חדש ומהפכני תמיד יוצר רושם חזק יותר מאשר דבר מוכר (רושם חזק בדרך כלל אינו תמיד טוב יותר, אך בהקשר הזה רושם חזק הוא כמעט תמיד טוב).
[B][FONT=Arial][FONT=Arial][SIZE=5]5.[/SIZE][/FONT] [/FONT][SIZE=5][FONT=Arial]סיכום[/FONT][/SIZE][/B]
בטקסט זה הוצגו מספר דעות על מהות המושג השקעה. הוצגו מספר דעות של משתמשי פורום שבחרתי לשאול, והדעה שלי. מטרת הנושא, כאמור, אינה להציג לכם דרך מועדפת לתפוס את מושג ההשקעה, לא ולא, אלא להציג לכם כמה גישות שמהם תוכלו להתרשם, כשאתם תחשבו על מה שאתם קוראים לו משחק מושקע. כשכל אחד ידע מה הוא מחפש, הוא גם יוכל למצוא אותו בפורום.
[B][FONT=Arial][B][FONT=Arial][SIZE=5]6.[/SIZE][/FONT][/B] [/FONT][SIZE=5][FONT=Arial]טענות של משתמשים שברצוני להגיב אליהן[/FONT][/SIZE][/B]
בסעיף הזה אגיב על מספר טענות שלדעתי הן חשובות ומעניינות שהועלו על ידי המשתמשים.
נכתב בידי LordAbizi קיסר מאדים. בדרך כלל הייתי כותב שאין להעתיק זאת ללא חתימתו המפורשת של קיסר מאדים או משהו כזה, אבל מכיוון שאני דווקא רוצה שיפיצו את דעתי לעולם, אז אני מתיר לכולם להעתיק את זה, בתנאי שיוסיף שזו לא דעתו, אלא שהוא מצא את זה איפשהו.