מה זה טירונות?
טירונות היא בעצם תקופת החניכה הראשונה של חייל בצה"ל. את הטירונות שלכם תתחילו כבר ביום הגיוס, מיד לאחר סיום תהליך החיול. יש גם מקרים מיוחדים, כמו חיילים שעושים קד"צ/טר"צ (קורס קדם צבאי/קורס טרום צבאי), או למשל מתנדבים שבמהלך השירות מעלים את הפרופיל (וזה אפשרי, תתפלאו). במקרים כאלה ייתכן שתעברו את הטירונות אחרי שכבר למדתם להכיר את המערכת הצבאית מקרוב.
בשביל מה נועדה הטירונות?
המטרה של הטירונות היא בעצם להכשיר אתכם לקראת השירות הצבאי. זה הזמן שבו אתם צריכים להתרגל לתנאי השירות, ללמוד את חוקי המערכת הצבאית ואת שרשרת הפיקוד, וכל זה תוך כדי ציות למפקדים כל הזמן. יש האומרים גם שהטירונות עזרה להם ללמוד עמידה בזמנים מהי.
מה עושים בטירונות?
חשבתם שגמרתם עם השיעורים והמבחנים לפחות עד האוניברסיטה? תחשבו שוב. הצבא עושה לכם בית ספר. בטירונות תעברו, בין היתר, גם סדרה של שיעורים עיוניים ומעשיים בכל מיני נושאים, ובסופו של דבר גם תיבחנו עליהם. אל תדאגו, הציון במבחן לא ממש משנה, העיקר לעבור את הבחינה. בטירונות גם תלמדו איך מגישים עזרה ראשונה, ותתרגלו מה עושים בשעת אירוע רב נפגעים (כמו פיגוע, למשל), או טיפול במקרים של שברים ופציעות קשות. תעברו הדרכות אב"כ (ראשי תיבות של אטומי ביולוגי כימי. סדאם חוסיין אולי בכלא האמריקני, אבל בצבא לא לוקחים סיכונים) ותלמדו לתפעל, לפרק, לנקות ולהרכיב נשק. חוץ מזה, המפקדים והמ"מ (מפקד מחלקה) יעבירו לכם מור"קים (מורשת קרב) -שהם תכל'ס סיפורי גבורה היסטוריים שנועדו להרעיל אתכם- וגם שיעורים על הזכויות והחובות שלכם בצה"ל, הגנה עצמית הסבר על הדרגות השונות וביטחון שדה.
סוגי טירוניות
יש כל מיני סוגים של טירונויות, שמשתנות מחיל לחיל ומיחידה ליחידה. הטירונויות מתחלקות לפי "רמת הרובאות", שהיא רמת הכשירות המבצעית, שאליה אתם מגיעים בסוף הטירונות, ובאימוני ההמשך השונים ביחידות. בטירונות לומדים ומוסמכים לתפעל נשק, אב"כ, עזרה ראשונה, מכשירי קשר. ככל שהטירונות ארוכה יותר, ככה לומדים על יותר סוגי נשקים ומבצעים יותר מטווחים, ואז גם הכשירות המבצעית גבוהה יותר.
סוגי הטירונות מתחלקים ככה:
טירונות 00 (בסמכות)- הטירונות הכי בלאי שיש. האורך שלה הוא בערך שבוע עד שבועיים, ועוברים אותה בבה"דים (בסיסי ההדרכה) השונים, בצמוד לקורס המקצועי שאליו אתם מיועדים. בסוף הטירונות תשרתו באחת מהסמכויות/חילות (חיל האוויר, חיל השלישות, חיל החימוש, חיל הים וכו'). משך הטירונות הוא בין שבוע לשבועיים.
טירונות כלל צה"לית (רובאי 02)
מיועדת לחיילים שאינם קרביים, המיועדים לשרת בתפקידים עורפיים ומנהלתיים ("ג'ובניקים") ובסיומה הם מוסמכים לרובאי 02. תעברו אותה אם אתם מיועדים לחילות הבאים: חימוש, קשר ומחשבים, מודיעין רפואה, שלישות, תחזוקה, ותפקידי חינוך ומנהלה בחיל האוויר והים. הטירונות הזאת בדרך כלל מתבצעת בבסיסי הטירונות הכללית ב"זיקים", "ניצנים" ו"מחנה 80". יכול להיות שתשמעו סיפורים על בסיס מסוים, אבל קחו הכל בעירבון מוגבל ואל תשכחו שיש גם הרבה מיתוסים והנפצות בצבא, ושתכל'ס, רק מי שעשה טירונות בכל הבסיסים יכול להשוות.
טירונות אג"ם (אגף מבצעים) רובאי 03
טירונות שמיועדת לחיילים שהולכים לשרת בחילות: שריון, תותחנים ונ"מ, וגם לחיילים בתפקידי חובשים וקשרים, שמיועדים להצטרף ליחידות לוחמות. האורך שלה הוא בערך חודשיים והיא מתבצעת בבסיסי ההכשרה של החילות השונים. את הטירונות הזאת עוברים עם אותם החבר'ה שאיתם גם תמשיכו אחר כך במסלול הצבאי להכשרות נוספות, כמו: קורסים בסיסיים, קורסי מפקדים וקורס קצינים.
טירונות בנות רובאי 03 ומעלה
במקרה של חיילות, זאת טירונות שעושות בנות שהתנדבו למסלולי הלחימה, לפרמדיקיות, למ"כיות, ולמש"קיות חילוץ והצלה. האורך שלה הוא בין חודשיים לארבעה חודשים, בהתאם לתפקיד שאליו אתן מיועדות.
רובאי 04- הכשרת מ"כים (מפקדי-כיתה) לפיקוד על טירונות 02. משך הטירונות הזאת היא בערך שלושה חודשים. עכשיו תעשו את החשבון- שלושה חודשי טירונות ועוד חמישה חודשי קורס מ"כים... נכון, יש מצב סביר שהמ"כ שלכם היה טירון פעור ממש כמוכם עד ממש לא מזמן.
רובאי 05 ח"יר (חיל רגלים)- זאת הטירונות הכי ארוכה וקשה מבחינת לחימה. אם אתם הולכים להיות חי"רניקים באחת מהיחידות האלה: גולני, גבעתי, נח"ל, צנחנים, או הנדסה וסיירות, זאת הטירונות שתעברו. בטירונות הזאת לא רק מעבירים שיעורים ומכינים אתכם לצבא מבחינה נפשית, אלא גם מכניסים אתכם לכושר רציני ומלמדים מיומנויות לחימה מגוונות. את טירונות החי"ר עוברים בבסיסי הכשרה ספציפיים לכל חיל. האורך שלה הוא ארבעה חודשים, ככה שהגיבוש עם החבר'ה שאיתם עוברים את הטירונות חשוב פי כמה מאשר בטירונות כלל צה"לית. אחרי שמסיימים אותה, ממשיכים לחודשיים נוספים, לאימוני שטח. בחי"ר קוראים לחודשיים הללו אימון מתקדם, בשריון הם נקראים צמ"פ (צוות-מחלקה-פלוגה) ובתותחנים צמ"ס (צוות-מחלקה-סוללה). בסוף הטירונות הזאת אתם הופכים ללוחמים, עולים לשירות מבצעי, וחלק מכם יוכל לעבור לקורס מפקדים.
טירונות יחידה בסיירות- אם התקבלתם ליחידה מובחרת, סחת'ין עליכם. זה הולך להיות לא קל- בטירונות הזאת, בנוסף לאימוני חי"ר רגילים, מוסיפים גם ניווטי שטח ולוחמה זעירה. קחו בחשבון שזוהי טירונות קשה במיוחד מבחינה פיזית ונפשית, ובתור לוחמים תצטרכו להתמודד עם המון קשיים, כמו מאמץ גופני מפרך, חוסר שינה וגילוי יכולת אלתור ויוזמה. הטירונות הזאת נמשכת כ-15 חודשים (יענו, שנה ורבע).
*מספר הרובאי ממשיך מעבר ל- 05 ומגיע גם לרובאי 012- קצינים באג"ם (אגף מבצעים) לדוגמא. ככל שעושים יותר קורסים נוספים לאחר הטירונות, דירוג הרובאי עולה.
טירונות בוגרים- יש גם אנשים מבוגרים שעושים טירונות, כמו אנשים שהיו דחויי שירות או עולים חדשים. הם עושים טירונות שנקראת "טירונות שלב ב'", והיא מותאמת אליהם מבחינת פיזית ונפשית. אחרי הטירונות, החיילים האלה משתחררים, ועוברים להיות מילואימניקים.
בסיסי הטירונות
בסיסי טירונות כלל צה"ליים:
זיקים (הידוע גם כבה"ד 4)
ניצנים, מחנה 80
מחווה אלון
חוות השומר
בסיסי טירונות קרביים:
גבעתי- קציעות
גולני- רגבים
חי"ר ייעודי- מתקן אדם
הנדסה- צוקי עובדה
מג"ב (משמר הגבול)- במעלה מכמש
נח"ל (נוער חלוצי לוחם)- בתל ערד
נ"מ (נגד מטוסים)- במשאבי שדה
צנחנים- בשפיפון
שריון- בסיירים
תותחנים- בשיבטה
קרדיט לאתר שבוז.
רציתי לשתף מידע איתכם על זה.אני בטוח שהוא יעזור לכם להבין מה יהיה לכם בהתחלה.