תודות:
ויקיפדיה
גוגל
תרנגול
תרנגול הבית הוא עוף מבוית, הנפוץ ביותר מבין בעלי־החיים המבויתים ומבין כלל העופות על-פני כדור הארץ. מספר התרנגולים בעולם מוערך בכ-24 מיליארד (נכון ל-2003).
תרנגולים מוחזקים על ידי האדם לצורך הפקת בשר, ביצים ונוצות, לצורך עריכת קרב תרנגולים ולעתים גם כחיות מחמד.
הזן הנפוץ בישראל של עופות הטלה הוא תרנגול לגהורן (Leghorn chicken), התרנגול שמוצאו מהעיר האיטלקית ליבורנו. תרנגולי לגהורן הם הזן הנפוץ ביותר בעולם המערבי, בשל רמת ההטלה הגבוהה שלהן - 300 ביצים לשנה.
תרנגול זכר הוא הציפור הלאומית של צרפת. ציור של תרנגול מופיע על מדי נבחרות הספורט של צרפת.
תרנגול זכר קרוי בעברית גם שכווי או גבר.
[עריכה] היסטוריהמקורו של תרנגול הבית הוא תרנגול הבנקיבה, עוף שעדיין חי חיי בר במזרח אסיה. ראשית ביותו של התרנגול החלה בסביבות שנת 3000 לפנה"ס. ביותו של התרנגול שינה רבות את תכונותיו - הוא הביא לעלייה בגודלו ובמשקלו, לאיבוד כושר התעופה שלו, למעבר מקינון על-פני עצים לקינון על-פני האדמה (אם יתאפשר לו) ולהחלפת אורח-החיים המונוגמי באורח-חיים פוליגמי.
לאחר ביותו במזרח הרחוק, התרנגול התפשט מערבה בסביבות האלף הראשון לפני הספירה, אם כי בתחילה השימוש בו עדיין היה מועט מאוד. בתנ"ך הוא אינו מוזכר בשמו, אם כי ניתן לשער כי הכוונה בשם "שכוי" המוזכר בספר איוב היא לתרנגול, וכן יש מן המפרשים המזהים את ה"ברברים" המוזכרים בספר מלכים עם התרנגול. השם העברי תרנגול בא מהשפה השומרית בצורה תר-לוגל, ופירושו הוא "עוף המלך" . כאשר עברה המילה לעברית התחלפה ל' ב-נ' והמילה הפכה לתרנגול. יש הסוברים שמקור המילה בשמו של האליל הבבלי נרגל, שבפולחנו היו מקריבים לו תרנגולים.
גם בקרב היוונים הקדמונים גידול התרנגול לא היה נפוץ במיוחד, והם כינו אותו "העוף הפרסי" או "העוף המדיי", בשל זיהויו עם מקורותיו המזרחיים.
רק בתקופת האימפריה הרומית גידול התרנגולים החל להיות נפוץ מאוד גם במערב, והפך לאחד הענפים המרכזיים של חקלאות החי.
כיום, בעקבות תיעוש ענף הלול, מתקיימת הפרדה כמעט מוחלטת בין השימוש בתרנגולים לתעשיית הבשר ובין השימוש בהם לתעשיית הביצים, ושתי התעשיות משתמשות בגזעים נפרדים של תרנגולים המותאמים לצרכיהן השונים: גזעים מסוימים של תרנגולות עברו ברירה מלאכותית כדי להתאימם להטלה מרובה של ביצים, בעוד שגזעים אחרים הותאמו לגדילה בקצב מואץ ולממדים גדולים, בהתאם לצורכי תעשיית הבשר.
[עריכה] גידול תרנגולים בחקלאות
תרנגולות בלול הטלה, לול סוללות מודרניהחקלאות המודרנית מפרידה הפרדה כמעט מוחלטת בין גידול תרנגולים עבור בשרם לבין תרנגולות בתעשיית הביצים. לצורך תעשיית הבשר פותחו זני תרנגולים שהותאמו על ידי ברירה מלאכותית לגדילה מהירה, ובפרט של האיברים בעלי הערך הכלכלי הגבוה יותר, כגון החזה, הכנפיים והשוקיים. בנוסף קיימים מספר סוגי לולים ומערכיהם שונים בהתאם לשימוש.
מנגד, פותחו זנים לתעשיית הביצים שהותאמו להטלה מרובה של ביצים, המגיעה עד לכ-300 ביצים בשנה (לעומת תפוקה מסורתית של עשרים ביצים בלבד). את התרנגולות המטילות ביצי מאכל מגדלים על-פי רוב בכלובים. רצפת הכלוב בנויה בצורה אלכסונית המאפשרת לביצה להתגלגל למתקני איסוף ברגע ההטלה, ובכך להקל את איסוף הביצים. ההטלה מוגברת על ידי תאורה המאריכה את אור היום, וכן על ידי תהליך השרה כפויה, המיועד לחקות את התהליך הטבעי של התחלפות העונות באופן מלאכותי כדי לעורר בתרנגולות את התהליך ההורמונלי של עונת הרבייה.
![]()