המצרכים
1 ק"ג בשר לצלי, חתוך לקוביות של 3 על 3 ס"מ בערך
1 בצל גדול, חתוך לקוביות
2 שיני שום כתושות
3 כפות שמן
2 עגבניות גדולות חתוכות לקוביות
1 פלפל ירוק גדול, חתוך לקוביות
מלח, פלפל לפי הטעם
1 כפית סוכר
1 כוס מלאה מישמשים מיובשים, קצוצים לקוביות
3 תפוחי אדמה לבנים, חתוכים לקוביות
3 בטטות קטנות, חתוכות לקוביות
2 כוסות מרק בשר (אפשר מאבקה)
1 דלעת בינונית, שלמה ויפה
מעט מרגרינה מומסת
רבע כוס ליקר כלשהו, שרי ברנדי מתאים
קופסה אחת (בערך 450 גרם) של גרעיני תירס משומרים
אופן ההכנה
מנקים את הבשר משומן מיותר, חותכים אותו לקוביות
מחממים שמן בסיר, מוסיפים את הבשר, הבצל והשום ומטגנים יחד עד שהבשר משחים
מוסיפים את קוביות העגבניות, הפלפל, כפית אחת מלח, חצי כפית פלפל שחור, סוכר, משמשים, תפוחי אדמה ובטטות . מערבבים, מוסיפים את מרק הבשר. מביאים לרתיחה, מכסים את הסיר ומנמיכים את הלהבה. נותנים להתבשל בערך שעה-שעה וחצי, עד שקוביות הבשר מספיק רכות ללעיסה.
בינתיים מכינים את כלי הקיבול שלנו - הדלעת
רוחצים אותה מבחוץ, מקרצפים את הקליפה, אם צריך גם עם סבון ולשטוף בהרבה מים להעמיד אותה במגש הגדול של התנור
אם הדלעת לא עומדת יפה על בסיסה, מורידים מהבסיס שכבה קטנה בסכין כך שהבסיס יהיה ישר ויציב חותכים את הדלעת למעלה בצורה שפותחת לנו פתח מספיק גדול כדי להכניס לתוכות בנוחיות כף גדולה, מאלו של ה'ששת' עם הידית הארוכה. שומרים את המכסה.
בעזרת הכף הזאת, מגרדים את כל הגרעינים של הדלעת וזורקים (או רוחצים וקולים..)
מגרדים עוד קצת מהשכבה הפנימית, רק כדי לעשות מקום לצלי הבשר שיכנס פנימה, אבל בפירוש משאירים את רוב בשר הדלעת במקומו.
לוקחים את המרגרינה המומסת ושופכים פנימה לחלל הדלעת, מנענעים לכל הצדדים כדי שכל שטח החלל הפנימי יצופה במרגרינה
בוזקים מעט מלח ופלפל
בודקים שהבשר כבר 90% מבושל, ואז מוסיפים לתבשיל את השרי ברנדי, ואת קופסת התירס - מסוננת מערבבים היטב
בעזרת אותה כף גדולה, מתחילים להעביר את צלי הבשר מן הסיר אל תוך הדלעת, כף אחרי כף, עד שכל החלל מתמלא.
מניחים את המכסה על הדלעת, כך שהיא נראית משוחזרת, שלמה
מכניסים לתנור שחומם מראש ל - 180 מעלות
אופים את הדלעת הממולאת במשך כשעה וחצי, עד שהיא מתרככת לגמרי. משך האפיה המדוייק תלוי בגודל הדלעת, פשוט לנסות לבדוק כעבור שעה וחצי אם היא כבר רכה.
להגשה -
מביאים את הדלעת לשולחן בתוך קערה או צלחת הגשה
בעזרת מצקת, או אותה כף גדולה, לוקחים מן הצלי שבבטן הדלעת, ותוך כדי כך מגרדים לכל מנה קצת מבשר הדלעת המבושל..
מגישים על יד אורז לבן או פירה, ומתענגים..
כשהדלעת מתרוקנת קצת מן התוכן, לוקחים את הכף ומגרדים את כל בשר הדלעת הצמוד לקליפה מבפנים ומגישים אותו כתוספת 'צ'ופר' לסועדים..
אני מוסיפה לכאן תגובה שקיבלנו מגולש בפורום שלנו בשם חי, שהכין את התבשיל וכתב לנו, כדי לחלוק עם כולם את נסיונו ולתרום כמה טיפים ועצות. כך כותב חי:
המתכון המצוין הזה פאר את שולחן החג אצלנו בראש השנה.
יש כמה היבטים טכניים שכדאי לתת עליהם את הדעת לפני שמתחילים באפיית הדלעת:
1. כשהדלעת מסיימת את האפייה היא רכה וחמה, כדאי לחשוב מראש איך מוציאים אותה מהתנור ומעבירים לשולחן.
2. אין לחתוך מקליפת הדלעת בבסיס כדי להעמיד אותה, צריך לחשוב על "פטנט אחר". החיתוך פוגם באטימות של הדלעת ככלי בישול והנוזלים של הצלי יוצאים מהתחתית החתוכה.
3. כאשר חותכים את ה"מכסה" כדאי לבצא את החיתוך בצורה קונית (קונוס הפוך). בדרך זו "המכסה" לא יחליק מהדלעת, כאשר הוא משנה מעט מצורתו במהלך האפייה.
4. ניתן לקשט את הדלעת בכיתוב כגון: "שנה טובה" או כל כיתוב שמתאים למאורע. אני עשיתי זאת בעזרת מגרד קליפות הדרים.
בסך הכל מתכון טעים מאוד ומאוד חגיגי. תודה,
חי