מילון מונחים לגיימר המתחיל, והמתקדם
קרדיט לאתר נענע10.
A
AbandonWare: משחקים ישנים עד כדי כך שהם מופצים בחינם, וזורעים דמעות נוסטלגיה בעיניו של כל גיימר וותיק. ישנם כמה אתרים המרכזים משחקים כאלה, חלקם ישראלים (כמו מסע אל העבר ונוסטלגיה ולתמיד) וחלקם לועזיים (כמו Underdogs). אלו גם מקומות מצוינים ללמוד באופן מעשי את ההיסטוריה של משחקי המחשב, ולשחק בכמה משחקים ישנים שהפכו לקלאסיקות (כמו Monkey Island).
Admin: קיצור של Administrator, שזהו למעשה אדם בעל זכויות ניהול במשחקי אינטרנט. ה-Admin יכול לנדות שחקנים מהמשחק, לקבוע חוקים, לשנות את סביבת המשחק ועוד.
AFK: קיצור של Away From Keyboard. במשפט זה סביר שתיתקלו במשחקי רשת, כשאחד השחקנים הולך לכמה רגעים מהמחשב בזמן המשחק.
AimBot: תוכנה שעוזרת לשחקן לכוון טוב יותר במשחקי אקשן ממבט ראשון מרובי משתתפים. לרוב התוכנה תציב את הכוונת על האויב באופן אוטומטי, והיות שאלו לא כישוריו הטבעיים של השחקן, זוהי רמאות. כיום ישנן שיטות מתוחכמות שלא מאפשרות לרמאים להשתמש בתוכנות כאלה.
All Your Base Are Belong To Us: משפט קלוקל שלקוח ממשחק מתורגם בשם Zero Wing, ובדרך שאף אחד לא ממש מבין, הפך לתופעה בשנות התשעים. אנשים ריססו את המשפט הזה בכל מקום וניסו להציג אותו במקומות הכי יצירתיים ומצחיקים שאפשר, מה שיצר כמה תמונות הזויות שאי אפשר לשכוח.
B
Ban: בעברית 'נידוי'. במשחקי רשת ובפורומים מנדים מדי פעם שחקנים פוגעניים ורמאים, כך שהם לא יכולים לחזור לאותו שרת משחק או פורום במשך פרק זמן שהוגדר לכך. הנידוי יכול להימשך כמה דקות, או להישאר לנצח.
Battle.net: רשת אינטרנטית שהוקמה ע'י מפתחת המשחקים Blizzard, ומאפשרת לשחקנים שקנו את משחקיה לשחק באינטרנט אחד עם השני בחינם ובקלות. Battle.net כוללת חלק מהמשחקים מרובי המשתתפים הטובים ביותר בעולם, כמו StarCraft.
Benchmark: בדיקה של ביצועי המחשב תחת עומס של משחק מסוים. ככל שהמשחק עובד בצורה חלקה וטובה יותר, כך תוצאות הבדיקה מעידות על מחשב טוב יותר או תכנות יעיל יותר. Benchmark נמדד לרוב על פי מספר התמונות בשנייה (Frames Per Second), וככל שמספר זה גבוה יותר, כך התוצאה טובה יותר.
Beta: בטא היא האות השניה בא'ב היווני. בעולם משחקי המחשב והוידאו היא מציינת מצב של משחק שעוד לא סיימו לפתח אותו, אבל הוא שלם מספיק על מנת שאפשר יהיה להתחיל לבדוק אותו. זהו למעשה שלב הבדיקות של המשחק לפני שהוא מגיע לחנויות. שלב זה יכול להיות פתוח למספר מוגבל של משתמשים שהוזמנו לבדוק את המשחק, פתוח לכל מי שרוצה להשתתף, או לחלופין הבטא יכולה להיות סגורה, כלומר הבדיקות מתבצעות באופן פנימי על ידי החברה המפתחת.
Bot: 'בוט' הוא שם לדמות שהמחשב שולט בה, אבל בניגוד ל-NPC בוטים נועדו להחליף אנשים אמיתיים במשחק אינטרנט, לרוב כי אין מספיק שחקנים, או למטרות אימון. הם יכולים לעשות כל מה ששחקן רגיל יכול, אבל לרוב הם לא חכמים כמו בני אדם, ולכן פחות מעניין ומאתגר לשחק איתם.
Boss: יריב חזק במיוחד, הממתין לשחקן בד'כ בסוף השלב. לעיתים קרובות, הדרך היחידה לנצח בוס היא ללמוד את אופן פעולתו, ואז לנצל את נקודות התורפה בכדי להביס אותו.
BRB: קיצור של Be Right Back, או 'מיד אשוב' בעברית.
C
Camper: שחקן המתחבא במקום שבו קשה לראות אותו ומחכה להרוג שחקנים אחרים ממקום המסתור שלו, בלי לזוז. רבים רואים זאת כשיטה מלוכלכת להשיג ניקוד שלא נותנת סיכוי לשחקן השני להפגין את יכולותיו, ונשבעים לנקום ב'קמפרים' כמה שיותר מהר. תופעה זאת נפוצה בעיקר במשחקי אקשן ממבט ראשון מרובי משתתפים, כמו CounterStrike.
Cheater: ראה 'רמאי'.
Clan: בעברית 'שבט', מונח מעולם משחקי האקשן ממבט ראשון המשוחקים באינטרנט. Clan הוא קבוצה קבועה של שחקנים המתאמנים ומפתחים שיטות ואסטרטגיות לניצחון במשחק כלשהו כקבוצה. ישנם שבטים מקצועיים המרוויחים כסף ממשחקים ושואפים לכבוש את פסגת עולם משחקי המחשב.
CTF: קיצור של Capture the Flag, כלומר 'תפוס את הדגל', סגנון משחק שבו על כל קבוצה להביא את הדגל (או פריט אחד) של הקבוצה היריבה אל הדגל שלה, ולמנוע מהקבוצה היריבה בדיוק את אותה המטרה.
Chip: צ'יפים או 'ג'וקים' מותקנים בקונסולות משחק, ומאפשרים להשתמש בהן בדרכים עליהן לא חשבו המתכננים. ניתן, לדוגמא, להתקין על הקונסולה מערכות הפעלה שונות. כתופעת לוואי, מאפשר הצ'יפ לשחק בעותקים צרובים ולא חוקיים - תופעה פסולה בהחלט.
D
Deathmatch: משחק ''כולם על כולם'', שבו עליכם להרוג כמה שיותר יריבים. הראשון שמגיע לניקוד היעד מנצח, או לחלופין, בתום זמן המשחק המנצח הוא זה שחיסל הכי הרבה יריבים במהלך המשחק.
Demo: קיצור של Demonstration, ''הדגמה''. במושג זה משתמשים בשני מקרים. הראשון הוא דמו של משחק (ראה 'דמו'). השני הוא הדגמה של משחק באירוע מסויים, שבו אחד המפתחים מדגים את הישגי החברה עד כה על ידי הדגמה של כמה דקות מהמשחק.
DirectX: חבילת תוכנה של מיקרוסופט המאפשרת למתכנתים לשלוח פקודות לחומרה שבמחשב מבלי לדעת בדיוק איזה רכיבים מותקנים בו. במילים אחרות, המתכנתים יכולים להפעיל את המשחק שלהם על כל מחשב שמותקן בו DirectX. מסיבה זאת חשוב שגרסת ה-DirectX שלכם תמיד תהיה מעודכנת.
את העדכון ניתן לבצע דרך האתר של מיקרוסופט בחינם.
DMG: קיצור של Damage, 'נזק' בעברית. קיצור זה יופיע לרוב במשחקי תפקידים, ויציין כמה נזק ספגה אחת הדמויות, או כמה נזק היא מסוגלת לגרום לאויב.
Driver: ראה 'מנהלי התקנים'.
E
E3: קיצור של Electronic Entertainment Expo, ובעברית 'תצוגת הבידור האלקטרוני'. E3 היא תערוכה שבה מפתחי משחקים מציגים את המשחקים החדשים והמעניינים ביותר שלהם, חברות כמו Sony ו-Nintendo מנצלות אותה לרוב להכרזה על מוצרים חדשים הקשורים למשחקים, כשכל חברה מנסה לגנוב את הבמה עם מיצגים מרשימים יותר והודעות מפוצצות יותר. E3 החלה את דרכה כתערוכה פתוחה לכל בלוס-אנג'לס בשנת 1995, וב-2007 היא הפכה לתערוכה סגורה, אליה רק עיתונאים מורשים להיכנס.
ESRB: קיצור של Entertainment Software Rating Board, בעברית 'חבר דירוג תוכנות בידור'. זוהי חברה שנותנת דירוגי גיל למשחקי מחשב, הכוללים את Early Childhood (משחקים לילדים מתחת לגיל 3), Everyone (משחקים המתאימים לכל גיל), Teen (משחקים לבני נוער מעל גיל 13), Mature (משחקים לבוגרים מעל גיל 17) ו-Adults Only (משחקים למבוגרים בלבד, מעל גיל 18). וועדת הכלכלה של כנסת ישראל קבעה בחודש נובמבר 2007 כי סימוני ה-ESRB יופיעו על כל משחק מחשב הנכמר בארץ.
F
FFS: קיצור של For F***'s Sake, בעברית צחה - 'למען השם'! קיצור זה נראה לרוב בשיחות במשחקי מחשב מרובי משתתפים.
FPS: לקיצור זה יש שני פירושים. הראשון הוא First Person Shooter, ראה 'אקשן ממבט ראשון'. השני הוא Frames Per Second, ראה 'פריימים בשנייה'.
Fraps: תוכנה שימושית המאפשרת הקלטה של משחקי מחשב והפיכת ההקלטות לסרטונים, עריכת בדיקות Benchmark ולכידת תמונות מתוך המשחק.
Flash: טכנולוגיה פופולארית ליצירת אנימציות ותרפיטים אינטראקטיביים באתרי אינטרנט. ניתן להשתמש בטכנולוגיית הפלאש על מנת ליצור משחקים פשוטים - משחקים אלו זוכים להצלחה אדירה ברחבי האינטרנט.
G
Gamepad: בקר שליטה למחשב המעוצב על פי שלטים של קונסולות משחק, ומטרתו להחליף את המקלדת ו\או העכבר בזמן המשחק.
GG: ראשי תיבות של Good Game, כלומר, משחק טוב. לרוב אומרים את זה בסוף משחק באינטרנט על מנת להביע כבוד לשחקנים האחרים.
Gib: קיצור של Gibbage, מונח שנקבע ע'י ג'ון קרמאק, מייסד ומנכ'ל חברת המשחקים iD. Gib הוא למעשה חלק גוף של דמות ממוחשבת, ומכנים אותו כך לרוב רק אחרי שהוא הופרד משאר הגוף במשחקים אלימים.
Gone Gold: ראה 'הזדהב'.
Guild: ראה 'גילדה'.
H
Hacker: ראה 'האקר'.
Hit Points: מונח ממשחקי תפקידים. אלו הן 'נקודות פגיעה', כלומר כמה נקודות נזק על הדמות לספוג על מנת שתנחל תבוסה.
HUD: קיצור ל-Heads-Up Display, זהו למעשה הממשק שאתם רואים במשחק, ולרוב מדובר במשחק יריות מגוף ראשון. ה-HUD אומר לכם כמה חיים יש לכם, כמה יריות נותרו לכם, ומראה לכם את הכוונת.
I
IP: זוהי למעשה הדרך לומר 'כתובת' באינטרנט. לכל מחשב המחובר לאינטרנט יש כתובת IP. כתובת ה-IP מחולקת ל-4 מספרים, כל אחד בין 0 ל-255. למשל: 212.143.21.202. לפעמים חברים יתנו לכם כתובת IP של שרת משחק, אותה תצטרכו להקליד במשחק על מנת להתחבר. גם דפדפנים יכולים להבין כתובות IP ולהפנות אתכם לאתר השייך לאותה כתובת (אם יש כזה אתר).
IRL: ראה ערך 'RL'.
J
Joystick: ראה 'ג'ויסטיק'.
L
Lag: מצב שבו המשחק מגיב לפקודותיכם מאוחר מדי, או שיש האטה במשחק. זה קורה כאשר אתם מחוברים לשרת איטי, שה-Ping שלו גבוה. עדיף לחפש שרת אחר, או לנסות לסגור תוכנות שתופסות רוחב פס (כמו תוכנות הורדות).
LAN: קיצור של Local Area Network, רשת מקומית.
Latency: ראה 'Ping'.
Leet: ראה '1337'.
Level: בעברית 'שלב'. כמעט כל המשחקים בנויים משלבים שצריך לעבור. בכל שלב ישנו אתגר אחד או יותר, ולפעמים השלב בנוי מכמה חלקים או מפות.
Loot: שלל. זהו הפרס שלרוב מקבלים במשחקי תפקידים כשמנצחים אויב מסוים, מוצאים מקום מיוחד או מסיימים הרפתקה.
M
Map: בעברית 'מפה'. למושג זה יש שני פירושים - הראשון הוא מפה, פשוט כמשמעו: מפה שעוזרת לכם להתמצא במשחק, למצוא שחקנים אחרים, לאתר מקומות וכו'. הפירוש השני הוא מפת משחק באינטרנט, כלומר הסביבה שבה תשחקו. בדרך כלל משתמשים במפה זו במשחקי אקשן ממבט ראשון באינטרנט, כמו Unreal Tournament. במשחקי רשת נערכת לפעמים הצבעה שבסופה נקבעת המפה הבאה במשחק.
Melee: במשחקי מחשב הכוונה ב-Melee היא ללחימה בכלי נשק קרים.
MMO - Massively Multiplayer On-Line: ראה 'המונטי'.
Mod: קיצור של Modification באנגלית. הכוונה היא לתוספת (לרוב חובבנית) למשחק, שמשנה אותו חלקית או כליל, משפרת אותו או מוסיפה לו פונקציות חדשות. ישנם מודים שממש מגיעים לרמה של משחק מקצועי. Counter-Strike המפורסם התחיל כמוד חובבני למשחק Half-Life, למשל. משמעות נוספת של Mod היא שינוי הצורה של מארז המחשב, כך שהוא ייראה מושך, מיוחד ומקורי יותר.
MOTD: קיצור של Message of the Day, כלומר, הודעה יומית. לרוב זו תהיה הודעה בשרת משחק, והיא לא באמת תשתנה כל יום. זאת בעצם הדרך של בעלי השרת לתקשר עם השחקנים, כשההודעה מופיעה עם התחברות השחקן לשרת. בהודעה יפורטו תנאי המשחק, חוקים, פרסומות וכל מה שה-Admin ירצה.
N
Noob: עיוות של המילה Newbie, כלומר שחקן חדש, שלא מכיר את המשחק כל כך טוב ולכן הוא מביך את עצמו במעשים מטומטמים. אל תדאגו, זה דבר שבשגרה, ואל תיקחו ללב אם מעליבים אתכם. במקום, כסחו את מי שהרגיז אתכם, כי אין דבר מתוק יותר מנקמה במשחקי מחשב.
NPC: ראשי תיבות של Non-Player Character, כלומר דמות הנשלטת על ידי המחשב. ל-NPC יהיה לרוב מידע שיעזור לכם במשחק, כל מיני חפצים שתוכלו להחליף או לקנות ממנו, וכו'.
O
OMG: קיצור של '!Oh My God' (בעברית 'או אלוהים'!). קריאה זו מסמלת הפתעה או הלם כתגובה למשהו משונה וקיצוני שקרה במשחק.
Own: החלופה הגיימרית ל-'שולתטתת'. I own you משמעו 'כיסחתי אותך', 'אני שולט בך', 'אני הכי טוב', 'אוגה-בוגה!!!' וכו'. מילה זו גם מעידה על כך שהאויב הובס בקלות והושפל. זהו 'סלנג' של משחקי אינטרנט, וסביר להניח שזה המילון היחידי שבו תמצאו הגדרה למלה הזאת.
P
Packet: המידע באינטרנט מחולק ונשלח כחבילות קטנות של מידע הנקראות Packet. כל חבילה כזאת גם מכילה מידע כמו כתובת יעד, כתובת השולח, גודל החבילה וכו'.
Party: בעברית 'קבוצה', חבורת שחקנים המאוגדים לביצוע מטרה כלשהי, בעיקר במשחקים המוניים. שלא כמו גילדה, Party היא לא קבוצה קבועה אלא אוסף שחקנים מזדמנים.
Ping: הזמן שלוקח למחשב שלכם לתקשר עם מחשב אחר באינטרנט, כמו שרת של משחק. הזמן נמדד במאיות השניה, וככל שהוא יותר גבוה, כך התקשורת איטית יותר. במשחקי אינטרנט ה-Ping הוא חשוב מאוד, ומומלץ לשחק בשרתים שה-Ping שלהם נמוך ממאה.
PvP: מונח מעולם המשחקים ההמונטים, קיצור של Player Versus Player. הכוונה היא לקרב בין שחקנים, ולא נגד אויב ממוחשב כפי שקורה בדרך כלל במשחקים המונטים.
Pwn: התשובה המוחצת ל-Own, Pwn התחיל בתור טעות כתיב והפך למילה שאומרת אותו דבר, רק שרוב הגיימרים מייחסים לה יותר משמעות מ-Own. אם Own אומר 'אני שולט', Pwn אומר 'אני יותר שולט'.
PlayStation: מותג משחקי הוידאו המצליח של חברת סוני היפנית. תחת מותג זה, שיווקה סוני ברחבי העולם את קונסולות הפלייסטיישן הביתיות, גם את קונסולת ה-PSP הניידת. הפלייסטיישן 2 נחשבת לקונסולה הפופולארית ביותר בעולם.
Q
Quad-Core: מרובע-ליבה. הכוונה למעבד מחשב בעל ארבע ליבות.
Quick Save: ראה 'שמירה מהירה'.
Quick Load: ראה 'טעינה מהירה'.
Quest: ראה ''הרפתקאות''.
R
Respawn: בחלק גדול ממשחקי האינטרנט, אחרי תבוסה השחקן מופיע מחדש במקום אחר וממשיך לשחק. גם לפעולת ההופעה מחדש וגם למיקום שבו השחקן מופיע קוראים Respwan.
RL: קיצור של Real Life (לפעמים מופיע כ-IRL, In Real Life). היות ואפשר לדבר על תופעות ודמויות המופיעות גם במחשב וגם במציאות, לפעמים משתמשים בקיצור זה כדי להבהיר שהכוונה היא לעולם האמיתי ולא לעולם המשחק. למשל, בשביל להסביר שפגשתם שחקן אחר בחיים האמיתיים ולא רק במהלך המשחק.
Rocket Jump: ראה 'ניתור רקטה'.
Rookie: בעברית 'טירון', שחקן חדש.
RPG: קיצור של Role Playing Game, ראה 'תפקידים'.
Rush: טקטיקה במשחקים שמטרתה להתארגן להתקפה כמה שיותר מהר, ולתקוף את היריב לפני שהוא מספיק לבסס הגנה כלשהי. יש לציין ששחקנים רבים מתייחסים בבוז לטקטיקה זו, היות ששחקן ללא הגנה נותר חסר אונים לתקיפה ולא מביא לידי ביטוי את יכולותיו.
S
: ראה 'נקודת שמירה'.
Screenshot: ראה 'צילום מסך'.
Spawn: ראה 'Respawn'.
Speed Hack: כלי עזר לרמאים, המאפשר להם לנוע מהר יותר מהרגיל ומעניק להם יתרון לא הוגן. שימוש בכלים שכאלה אינו חוקי ויגרום לאחראי המשחק לנדות את השחקן.
Strafe Jumping: טכניקה המאפשרת, במשחקים מסוימים, לנוע מהר יותר מהרגיל בלי לרמות. הטכניקה מערבת קפיצה, תנועה לצד (Strafe), מבט לכיוון התנועה ואז קפיצה נוספת מיד עם הנחיתה. יש לציין כי טכניקה זו קשה מאוד לביצוע מושלם, ורק שחקנים מנוסים מצליחים לבצע אותה כראוי.
T
Team DeathMatch: משחק בסגנון קבוצה נגד קבוצה, כשהמטרה היא להרוג כמה שיותר מחברי הקבוצה היריבה בכל אמצעי אפשרי.
TeamSpeak: תוכנה המאפשרת לשחקנים לדבר אחד עם השני במהלך המשחק, לתת הוראות ולעזור לחברי הקבוצה. זוהי תוכנה פופולארית מאוד הזמינה להורדה בחינם מאתר הבית שלה.
THX: שיטת עיבוד ושידור צליל, שמטרתה להפיק את הצליל האיכותי ביותר למשתמש. THX התחיל כתקן למערכות קולנוע ביתיות ועבר גם אל משחקי המחשב. ראשי התיבות של THX חסרות משמעות.
Trailer: סרטון פרסומת למשחק, או סרטון המציג חלקים שונים ממנו.
V
Ventrilo: בדומה ל-TeamSpeak, זוהי תוכנה המאפשרת לשחקנים לדבר אחד עם השני בזמן המשחק, לתת הוראות ולתאם פעולות בקבוצה.
W
Woot: לעתים נכתב גם כ-W00t, זוהי קריאה המביעה אושר במשחקי מחשב ובצ'אטים.
Warez: בעבר, Warez היו כלים של האקרים אותם הם פיתחו בעצמם והפיצו בקהילות שלהם. עם הזמן המילה התחילה להצביע על הורדות לא חוקיות באינטרנט, וזוהי משמעותה כיום.
WB: קיצור של Welcome Back, 'ברוך שובך' בעברית. בקיצור זה נתקלים בעיקר בחדרי צ'ט ובמשחקי מחשב.
WoW: קיצור ל-World of Warcraft, המשחק ההמונטי הגדול והנמכר ביותר בעולם, אשר משחקים בו יותר מ-9 מליון שחקנים.
WP: קיצור של Well Played, כלומר – שיחקת\שיחקנו טוב. לרוב משתמשים בקיצור זה לברך את הקבוצה במשחק אחרי ניצחון.
WSAD: אותיות אלה מייצגות את ארבעת המקשים במקלדת שמשמשים לתנועה במשחקי אקשן ממבט ראשון. W= קדימה, S= אחורה, A= שמאלה, D= ימינה. לרוב ניתן לשנות את המקשים הללו להעדפת השחקן.
WTG: קיצור של Way To Go, 'כל הכבוד' בעברית.
WTS \ WTB: קיצורים של Willing to Sale (רוצה למכור) ו-Willing to Buy (רוצה לקנות) בהתאמה. ניתן לראות קיצורים אלה במשחקים המונטים, כאשר שחקן רוצה לקנות או למכור חפץ כלשהו.
X
XP: בעולם משחקי המחשב הכוונה היא ל-Experience, 'ניסיון' בעברית. ככל ששחקן צובר יותר נקודות ניסיון, כך הדמות שלו תהיה מפותחת יותר, בעלת יכולות מתקדמות יותר וכוח רב יותר. לרוב נקודות ניסיון נצברות עד שהדמות עולה רמה, וככל שהרמה שלה גבוהה יותר כך יכולותיה גדולות יותר.
Y
Yoke: ראה 'ג'ויסטיק'.