אייל טוביה מרדכי שני (נולד ב-
1959, בירושלים) הוא
שף אוטודידקט ישראלי.
את דרכו המקצועית התחיל שני במסעדת "הקנקן" ב
קניון איילון. ב-
1989 שני קנה את פרסומו כששימש כשף וכשותף יחד עם אשתו דאז, רחל סלם ו
ראובן גרוס (לאחר מכן הפך לבעלים העיקרי) ב
מסעדת היוקרה "אוקיינוס" ב
ירושלים שנסגרה בגלל הסתבכות כלכלית. ב-
1999 פתח מסעדה בשם זהה ב
הרצליה כשהמשקיעים היו רחל סלם ודב גולדשטיין אולם גם מסעדה זו נסגרה חודשים אחדים לאחר מכן.
שני ידוע בחיבתו למוצרים טריים היישר מהאדמה, כמו
עגבניות שהובאו עבורו מ
חברון או
עשבי תיבול שהיו קוטפים עבורו בהרי ירושלים. מחירי המנות שלו גבוהים מהמקובל, ובשל כך, ובשילוב עם העובדה שתפריטיו מנוסחים במליציות רבה, לשני תדמית שנויה במחלוקת.
בשנת
2004 הגיש ביחד עם הבמאי
שחר סגל את תוכנית האוכל "
אוכל למחשבה". התוכנית שודרה ב
ערוץ 8. היא נסובה סביב נושאים כמו משפחה, זוגיות, נטייה מינית, ילדים ועוד. שני נהג לבשל בה בהשראת אנשים שפגש במהלך התוכנית ולתאר לסגל את הקשר הפילוסופי שמצא בין המנות לנושא התוכנית.
כיום משמש שני כשף וכיועץ קולינרי למסעדות וכשף אורח לאירועים פרטיים, ואף מככב בתוכניות בישול. עד
2009 היה בעל טור קולינרי בעיתון "
הארץ" יחד עם בת-זוגו ואם בתו,
מירי חנוך.
בפברואר
2008 פתח שני את מסעדת "סלון" ב
תל אביב
[1]
[2]. ב-
2009 החל להופיע שני לצד מירי חנוך בסדרה הדוקומנטרית "מחוברות" שהופקה עבו
HOT. באותה שנה פתח מסעדה נוספת בשם "צפון אברקסס", ביחד עם שחר סגל ובני ליפשיץ
[3].
2010 הנחה את הסדרה הדוקומנטרית "
איפה האוכל?" ב
ערוץ 8, שכל אחד מחמשת פרקיה הוקדש למרכיב אוכל אחר, אשר שני חוקר את מקורו, אופן הכנתו ועוד. מאוחר יותר באותה שנה הופיע כאחד השופטים בגרסה הישראלית של תוכנית ה
ריאליטי "
מאסטר שף" ב
ערוץ2
*קרדיט לוויקיפדיה*