מה נשמע כולם? הגעתם לפינה השבועית "דבר תורה מפרשת השבוע" בפורום פוקימון. (זה די מצחיק, כל החברים שלי יורדים עלי כשהם שומעים שאני כותב דבר תורה באתר של פוקימון)
השבוע הפינה מקבלת צורה שונה. בגלל שאני עומד לדבר על נושא עם המון שאלות אני מקווה לפתוח פה דיון.
פרשת השבוע פרשת פינחס*.
הפרשה היא פרשה בלי סיפורים ולכן קשה להרכיב סיפור מהפרשה.
הפרשה מדברת על הכנות לקראת ההנהגה שהולכת להיות בארץ ישראל.
בפרשה מסופר (בין היתר) על חלוקת השבטים למשפחות, ועל דיני חלוקת הארץ למשפחות.
(הערה חשובה: לפי דין תורה, רק הבנים יורשים את רכושו של האב.)
בין כל המשפחות, התורה מזכירה משפחה אחת מיוחדת, המשפחה של צלופחד.
לצלופחד לא היו בנים, היו לו רק בנות, וחוץ מזה הוא כבר מת קודם ורק עכשיו מחלקים את הנחלות.
מבינים את הבעייה, עכשיו (בנות) משפחת צלופחד לא יקבלו נחלה. (אולי זה לא נראה כל כך חשוב, אבל בעבר נחלה היתה המפתח לפרנסה, בלי שטח אין אוכל.)
בנות צלופחד ניגשות אל משה ואומרות לו שזה לא נשמע פייר שעכשיו הנחלה של המשפחה שלהן תיעלם, והן מבקשות ממשה לפתור את זה כדי שהן כן יקבלו נחלה.
משה לא יודע אז הוא פונה לה', וה' אומר לו שאם לאדם מסויים יש רק בנות אז הן יקבלו את ירושת הנחלה בעדיפות על כל אדם אחר (דווקא הנחלה. אחר כך גם מפרטים את הקדימויות לירושה).
עכשיו, אני מבקש מכם להתרכז בדבר אחד ספיציפי בתוך כל זה.
היום כזה דבר נראה לנו לגיטימי לחלוטין, "למה שאישה תקבל פחות מגבר? היא לא פחות שווה?" נכון שזה נשמע מוכר? זכיות האדם, שיוויון אמנציפציה.
אז אני רוצה להזכיר ח=לכם שמדובר כאן על יותר מארבעת אלפים שנה אחורה בזמן. אז התגובה שנראת סופר לגיטימית לבקשה כזאת זה לתת לאישה סתירה על שהעזה לבקש דבר כזה (לא אצל היהודים, אני מדבר על הרוח האוניברסלית).
בעצם בצורה מסויימת בנות צלופחד הן הפמיניסטיות הראשונות.
אחרי מכיאות הכפיים אני רוצה להעיר משהו. אומנם בנות צלופחד ביקשו סוג של שיוויון, אבל בשביל להיחשב פמיניסטיות אמיתיות מה הן היו צריכות לבקש? (זאת שאלה רטורית) הן היו צריכות לבקש שיחלקו שווה בשווה את הנחלות בלי קשר ל"יש בנים-אין בנים".
אם כך נראה לומר שבנות צלופחד לא רק היו פמיניסטיות, אלה גם חכמות מאוד וצנועות מאוד.
הן הבינו שלא צריך לבקש שיוויון זכויות מלא, בטבע אין שיוויון.
דמיינו לעצמכם שיום אחדד האלקטרון יבקש שיוויון זכויות עם הניוטרון, למה שרק האלקטרון יתרוצץ כל היום מסביל לניוטרון? (זאתי הייתה הדוגמא הכי מוצלחת שלי, מצטער אם היא לא מובנת לחלק. הרעיון הוא שיש בטבע אי שיוויון כך שלכל אחד יש תפקיד משלו, ואם כל אחד יצא מהתפקיד שלו יהיו בעיות.)
אני רוצה להגיד עכשיו משהו, אבל תקראו עד הסוף, אני לא מתחייב על אנשים שלא מקשיבים.
ביהדות הגבר והאשה לא שווים, יש לכך רמז, למילה איש יש י' עודפת ולמילה אשה יש ה' עודפת, מכאן רואים שהם לא שווים לבגלל שבגמטרייה איש לא שווה אשה.
אומנם הם לא שווים, אבל זה לא אומר שיש אחד שהוא יותר גדול מהשני, אלה כל אחד אמור לעבוד במקום אחר.
האשה אינה חייבת בחלק מהמצוות, זה רק בגלל שיש לה תפקיד שונה משל הגבר.
אשה לא צריכה ללמוד תורה, לא בגלל שהיא לא חכמה, אלה בגלל שהיא לא צריכה את זה.
בימינו הפמיניזם הוא מוזר. נשים דורשות להיות כמו גברים ושיתייחסו עליהן כמו גברים כמעט לכל דבר. אבל יש בזה בעייה, נשים הן לא גברים, יש ביינהם הבדלים.
גברים צריכים ללמוד את המקום המיוחד להם ונשים צריכות ללמוד את המקום המתאים להן ושהגבר בחיים לא יוכל לעשות (ולא, זה לא הזמן המתאים להגיד בו "נשים למדבח" כי נשים הן הרבה יותר טובו רק מזה).
אני מאחל לכולנו שכל אחד ילמד לעשות את הדברים המתאימים לו, אל תנסו להשתוות לאנשים שלו שווים אליכם, תמצאו את המקום שבו אתם טובים.
ובדברים אלו אני מאכל לכם, שבת שלום.
אני מבקש לשמור על דיון עם רוח נעימה.
~~~~~~~~~;
*פינחס: הפסוק השני בפרשה "פינחס, בן אלעזר, בן אהרון הכהן, השיב את חמתי (=כעסי) מעל בני ישראל בקנאו את קינאתי בתוכם. ולא כיליתי (=השמדתי) את בני ישראל בקנאתי."