אז שוב, כימיה. הפעם אני אלמד אותכם על גלים (שזה דווקא פיזיקה), דבר שאח"כ יתקשר לירוק.
אז בלי חפירות מיותרות, אני אלמד אותכם עכשיו חומר שאולי תלמדו בכיתה יב', אם תסיימו את כל החומר וישאר זמן, דבר שכמעט ולא קורה.
גלים
אז מה זה בעצם גל? בשביל שנבין טוב יותר, ניקח שתי דוגמאות, ולבסוף נסביר איך בעצם אפשר להסביר מה זה גל.
ניקח כדוגמה גל ים. תזוזה של מים, הנוצרים מרוח. החלקיקים של המים מתקדמים דרך הריק שיש באוויר, עד שהם מתנפצים בחוף.
נשנה את הדוגמה, הפעם לגל קול. מה זז הפעם? מיתרי הקול, שמזיזים את האוויר, שמגיע לאוזניים שלנו.
אז בעצם, מה משותף לגלי ים וגלי הקול? שניהם בעצם תנועה של חלקיקים בכיוון כלשהו. אנרגיית התנועה מגיעה מעצם אחר.
ניקח עוד כמה דוגמא לגל:
קרני שמש, הם בעצם גלים. הגלים מגיעים אלינו מהחלל, שבעצם, יש שם ריק. אז איך זה הגיוני שמשהו עובר בחלל, ומגיע אלינו?
הגלים האלה, נקראים גלים אלקטרומגנטים (אלקרו - חשמל, חשמל מגנטי), והתכונה המיוחדת שלהם היא שהם יכולים לעבור גם בריק,.
ועכשיו, ניקח את ההגדרה המדעית של גל:
גל הוא התפשטות (או התקדמות) של הפרעה בתווך במרחב.
או במילים אחרות, גל הוא התקדמות של הפרעה בחומר כלשהו.
אבל רגע, אם גל הוא התקדמות של הפרעה בחומר כלשהו, ז"א שאני יכול להעביר גל גם במוצק?
אולי תתפלאו, אבל כן. מתכות מעבירות גלים טוב יותר מאל מתכות מוצקות, כך הומצא הטלפון הראשון - עם חוט. אם הוא היה עשוי מחומר מתכתי, יכול להיות שהיו מגלים את הטלפון עוד קודם.
ומה עם נוזל?
כן עם נוזל אפשר להעביר, ודווקא בנוזל אנרגיית התנועה זזה טוב יותר, ומגיעה מהר יותר. נחזור לנקודה זו אחר כך.
איך סימפוניה עובדת? איך עושים קולות שונים?
לכל גל קול, יש רמה מסויימת, ומודדים אותה בדציבלים. כנראה ששמעתם על המילה הזו פעם. ככל שהקול גבוהה היותר, הדציבל גבוהה יותר, לעומת זאת, הבסים וקולות נמוכים נמדדים במינוסים של דציבלים.
איך כשלוחצים על תווים מסויימים, נשמע צליל יפה, אבל כשלוחצים על אחרים, נשמע קול צורם?
אז ככה, כמו שאמרנו, לכל צליל יש דציבל שונה. בדקו צלילים שיוצרים ביחד קול יפה (=סימפוניה), ומצאו שכולם כפולות של המספר הקרוב ביותר ל-0. דבר שעושה היגיון גם בדבר אחר - שקט, זה 0, ותמיד יש לפחות רגע אחד של שקט ביצירה שיש בה סימפוניה, נוסף על כך, גם צליל הולך טוב עם שקט, ככה שבאמת הכפולות של צליל מסויים יצרו סימפוניה בינהם.
עיקרון ו..ההליום
כדי לא לסבך אותכם יותר מדיי עם הנוסחאה של הגלים, פשוט אגיד שמהירות הגל כפול הלחץ שלו שווה לצליל משהו משהו. או במילים אחרות - אם ישתנה מהירות הגל, או הלחץ שלו, ישתנה צליל. ז"א שאם תעלה מהירות של הגל, גם יעלה מספר הצליל - או במילים אחרות, הוא יהיה יותר גבוהה.
עכשיו, נזכר שוב בטבלת היסודות, ובתכונות של כל יסוד (לפי גזים בלבד):
מימן - הגז הכי קל שקיים. נפיץ. עלול ליצור קשרים כימיים עם חומרים אחרים - חומצות, מים, תרכובות.
הליום - הגז השני הכי קל שקיים. לא בעיר, גז אציל, ז"א שהוא לא יתרכב עם חומרים אחרים בכלל.
חמצן - גז, לא כבד ולא קל, לא יוצר קשרים כימים בקלות.
קסינון - גז כבד מאוד, גם גז אציל.
SF6 - גופרית שש פלואור. גז כבד מאוד, לא יוצר קשרים כימים.
עכשיו, נחזור שוב אל הנוסחאה. אם תשתנה מהירות הגל, למעלה או למטה, ישתנה גם הצליל שישמע. ונחשוב - אם אנחנו מדברים ומשתמשים בחמצן בתור הגז שאנחנו משתמשים בו כדי להפיק צליל, אם נשתמש בגז קל יותר, הוא ינוע מהר יותר לכיוון האוזניים, וישמע מהר יותר, בצליל גבוה יותר. אנחנו משתמשים בהליום בשביל זה, מפני שמימן עלול להיות מסוכן מכמה בחינות.
ועכשיו, אתם בטח שואלים, מה יקרה אם נשאף גז כבד? הקול שלכם יהיה עבה ונמוך.
כשאני לקחתי שאיפה מבלון כזה, יצא לי קול שתמיד שמים לבנות כאשר מסתירים את הפנים ומשנים את הקול, כמו בעובדה, כאשר אונסים מישהי, וכו'. (אני בן XD)
בעיקרון, SF6 וקסינון יעבדו באותה צורה, אבל SF6 יותר זול.
סרטון של מישהו ששואף SF6 - http://www.youtube.com/watch?v=Ii1x36gQT0k
הקול נשמע בדיוק אותו דבר כמו שבמציאות למען האמת, ולא השתנה עם המקלט של המצלמה.
סכנות
כמובן, שלכל דבר יש סכנות. שאיפה של יותר מבלון אחד של הליום, יכול לגרום בחוסר חמצן, אבל בעיקרון הליום *טהור* לא מסוכן. (מותר לשאוף, ולא יהיה שום נזק, אך שוב, רק בכמות קטנה)
עם גזים כבדים, כדאי לחכות הרבה הרבה יותר זמן מכמה דקות, מפני שלוקח זמן עד שכל הגז הכבד שנמצא בריאות יוצא, וניתן גם להרגיש בזה. גם הוא, בעיקרון לא מסוכן לבריאות, אך חשוב להשתמש בו בכמות קטנה - הגז עלול להחליף את החמצן שאנחנו נושמים, אם לוקחים שאיפה גדולה רק של גז שהוא לא חמצן (כל גז), ולכן, חשוב להקפיד על כמויות שלא מחליפות את החמצן שאנחנו נושמים.
ואיך כל זה קשור לביולוגיה?
כאשר מנסים להעביר מודעות S.O.S בים, ועוד, משתמשים במים בשביל להעביר קול, מפני שהוא מוליך קול מצויין. לצערנו. מפני שלוויתנים, ודולפינים, יכולים גם הם לשמוע את הקול הזה. זה עלול להזיק להם לשמיעה באופן חמור, ולהרוס סביבת חיים שלמה.
אז בפעם הבאה שאתם שומעים מישהו מדבר עם הליום, או לחלופין, מישהו שאומר שהליום מסוכן, אתם בדיוק יכולים להסביר לו למה הוא לא, וגם איך הוא בדיוק עובד.
תהנו. (:
ותגיבו. לקח לי מלא מלא זמן לרשום את כל זה ולהסביר את זה בצורה שיהיה מובן.
ואל תעתיקו.
רציתי להוסיף עוד, על ציר המספרים והתאבכויות, אבל זה לא קשור ;_;