מדריך לסימני פיסוק
אני בטוח שרובכם יודעים להשתמש טוב בסימני פיסוק, אבל עדיין אני בטוח שיש דברים במדריך שיכולים לחדש לכם מבחינת כתיבה נכונה ואסתטית.
קודם כל פירוט על סימני פיסוק:
. נקודה - מראה שהמשפט נגמר. דוגמא: "אני אוהב את צ'ארמנדר."
... שלוש נקודות - מראות שיש למשפט סוף, אך הוא גם יכול להמשיך, ומביאות תחושה של היסוס וזמן. דוגמא: "אני אוהב אני אוהב את צ'ארמנדר אבל..."
, פסיק - כדי שמשפטים ארוכים לא יהיו מעיקים ויהיו מובנים, שמים פסיק כדי כאילו לחלק את המשפט לכמה משפטים. דוגמא: "אני אוהב את צ'ארמנדר, בעיקר את הלהביור שלו."
( ) סוגריים - בתוך הסוגריים שמים בד"כ הערות שמסבירות דברים מסוימים במשפט, כדי שהמשפט כולו יהיו מובן. דוגמא: "אני אוהב את צ'ארמנדר (אבל רק את צ'ארמנדר, לא את צ'ארמיליון)."
- מקו - מחבר שתי מילים (דומגא: בית-ספר), מופיע לפני הסבר ופירוט (דוגמא: פרק 1 - הילד שאהב את צ'ארמנדר).
" " מרכאות - בתוכם נמצא דיבור (הילד אמר "אני אוהב את צ'ארמנדר."), להראות על קיצור (דוגמא: בד"כ = בדרך כלל) ובתוכם יכול להיות גם שמות של מקומות וחפצים (דוגמא: האתר "פוקימון האתר הישראלי").
' גרש - הופך את האותיות ג', ז' וצ' ל - Ch, J, G. בסיפורים נמצא בתוך שני גרשיים גם חשיבה (דוגמא: 'הלוואי שאני אקבל צ'ארמנדר..' חשב הילד.)
: נקודותיים - נמצאות לפני פירוט. דוגמא: "למדתי היום על המתקפות של צ'ארמנדר: להביור, שריטות ודחיפה."
! סימן קריאה - מדגיש את המשפט שאחריו הוא נמצא. דוגמא: "אני אוהב את צ'ארמנדר!"
? סימן שאלה - מראה שהמשפט שהיה לפניו הוא שאלה. דוגמא: "גם אתה אוהב את צ'ארמנדר?"
עכשיו לחלק החשוב - איך להשתמש בסימנים.
1. אחרי נקודה, פסיק, מקו שלא מחבר בין שתי מילים, מרכאות שמסיימות את הדיבור, גרש שמסיים את החשיבה, סימן קריאה וסימן שאלה עושים רווח (אלא אם אחרי כל הדברים המוזכרים (לא כולל המרכאות והגרש חשיבה) יש מרכאות/גרש חשיבה).
2. לא עושים רווח לפני נקודה, פסיק, מקו שמחבר בין שתי מילים, מרכאות שמסיימות את הדיבור, גרש שמסיים את החשיבה, סימן קריאה וסימן שאלה.
3. אם הדובר מסיים את המשפט שהוא אומר הנקודה נמצאת בתוך המרכאות, גם אם המשפט הכללי נגמר. דוגמא: הילד הלך לכיתה ואמר לחברו "אני אוהב את צ'ארמנדר."
4. אם הדיבור נחלק לשני חלקים, בסוף החלק הראשון יהיה פסיק ובסוף החלק השני יהיה נקודה. דוגמא: "אני מאוד אוהב את צ'ארמנדר," אמר הילד "במיוחד את מתקפת הלהביור שלו." (אותו דבר גם בחשיבה)
5. אם הדיבור נקטע, משתמשים במקו ולא בשלוש נקודות. דוגמא: הילד החל לומר "אני נורא או-" אך נקטע על ידי "הבנו שאתה אוהב את צ'ארמנדר, די כבר!"
זהו^^ מקווה שתפנימו ותשתמשו בזה :d