צום גדליה - הסבר מויקיפדיה
צום גדליה, צום ביהדות החל ב-ג' בתשרי, יום לאחר ראש השנה (אם ג' בתשרי חל ביום שבת הצום נדחה ליום המחרת, ד' בתשרי). תענית זו נקבעה לציון רצח גדליהו בן אחיקם, שהיה נציב על יהודה בימים שלאחר חורבן בית המקדש הראשון, בתחילת המאה ה-6 לפנה"ס, ומותו היווה באופן סופי את חורבן היישוב היהודי בימי בית ראשון.
צום גדליה הינו אחד מארבעת הצומות הקשורים לחורבן בית המקדש הראשון. מבחינת מעגל השנה (המתחילה בניסן), הוא הצום השלישי במספר. מבחינה כרונולוגית, זה הצום המתייחס לאירוע המאוחר ביותר מתוך סדרת ארבעת הצומות – לתקופה שלאחר חורבן הבית עצמו.
הרקע
לאחר כיבוש ממלכת יהודה בידי הבבלים הוגלה רוב העם היהודי, ובמיוחד נכבדי העם, לבבל, ואילו בארץ נשארו מעטים מדלת העם, ששימשו כורמים ויוגבים. נבוכדנאצר, מלך בבל, הציב את גדליה בן אחיקם לשליט על שארית הפליטה אשר נותרה בארץ יהודה. ואכן, גדליה אסף את כל פליטי החורבן, הנהיגם, ושכנע את יושבי יהודה לאסוף את היבולים.
הרצח
כפי המתואר בספר ירמיה (פרק מא, ובקיצור רב יותר במלכים ב' כה, כב-כו) גדליה נרצח בידי קבוצת יהודים, בהנהגת ישמעאל בן נתניה, שהיה נצר לשושלת המלוכה. הרצח נעשה בהכוונת בעליס מלך עמון. גדליה נרצח כשישב במצפה (כנראה נבי סמואל של היום), והתוקפים טבחו בתומכיו ואף בחיילים הבבליים שהיו מוצבים שם.
גדליה בן אחיקם הוזהר על הצפוי להתרחש מפי נאמנו יוחנן בן קרח, שהזהיר אותו מפני ישמעאל, ואף ביקש כי גדליה יקדים להורגו בפעולת מנע, אך גדליה לא שמע לו.
תוצאות הרצח
ברצח גדליה בא הקץ לקיומה של אוטונומיה יהודית כלשהי בארץ ישראל לאחר חורבן הבית הראשון. בכך הושלם חורבן הבית הראשון, ולא נותרה כל ריבונות יהודית בארץ ישראל למשך שבעים שנה. היא התחדשה רק בשיבת ציון.
הרצח גרם לדלת העם, שהיו תחת ממשלתו של גדליה בן אחיקם, להתפזר. מקצתם ירדו למצרים, מפחד תגובת הבבלים. הארץ שממה מיהודים למשך שבעים שנה.
משום כך יש המסבירים שהצום הוא לא על הרצח עצמו של גדליה, אלא על השפעתו על שארית העם שנשארה בא"י באותו זמן, ועל היותו האירוע שהשלים את חורבן הבית הראשון.
ההתייחסות הראשונה לצום גדליה היא בתנ"ך, בספר זכריה (ז, ה; ח, יח), שם מוזכר "צום השביעי". הכוונה היא לצום בחודש השביעי, הוא תשרי בספירה המקובלת המתחילה את השנה בניסן (שמות יב, ב). בגלל ההקשר, לא ייתכן שמדובר שם על יום הכיפורים (שחל גם הוא בתשרי), ולכן צריך להסיק שמדובר במה שאנו מכנים צום גדליה.
כמה הלכות לצום.
- הצום מתחיל בעלות השחר ומסתיים בצאת הכוכבים.
- במשך הצום אין אוכלים ואין שותים דבר.
- יש אמירת סליחות מיוחדת לצום גדליה. כמו כן מוסיפים בתפילות שחרית ומנחה את תפילת עננו וקוראים בתורה את "ויחל משה".
כמובן קרדיט לויקיפדיה.