אנחנו במאה ה-21 ועלינו להיות בטוחים שאנחנו מכירים את המושגים הבסיסיים של עולם המחשבים.
כאן אני יביא לכם מספר רב של מושגים אשר קיבצתי ממקורות מגוונים:
CPU מעבד- מעבד, יחידת העיבוד המרכזית (CPU - Central Processing Unit), הוא החלק המרכזי במחשב, מוחו של המחשב, שמבצע את הפקודות המאוחסנות בזכרון המחשב. פקודות אלה הן פקודות אלמנטריות ביותר, כשכל פקודה בנויה מרצף קצר של ביטים, שמשמעותו מובנת על-ידי המעבד. רצף זה קרוי שפת מכונה. כל דגם של מעבד מתאפיין בסט
הפקודות שלו.
HardWare חומרה- חומרה היא אוסף כל הרכיבים הפיזיים במחשב או בהתקן אלקטרוני אחר, כמו מיכשור סלולרי או ציוד תקשורת. זאת להבדיל מהמידע שהמחשב או ההתקן מכיל או מעבד, ומהתוכנה המספקת הוראות לחומרה. הבחנה זו בין חומרה לתוכנה מצטמצמת כאשר התוכנה צרובה ברכיב חומרה מסוים ואינה ניתנת לשינוי (לדוגמה - ROM) - תוכנה מסוג זה קרויה קושחה FirmWare באנגלית.
לוח אם- לוח האם הוא המעגל המודפס הראשי של מחשב או מכשיר אלקטרוני מורכב אחר. בדרך כלל מתייחס מושג זה למעגל המודפס הראשי של המחשב אישי (PC). כל הרכיבים החיוניים לפעולתו של המחשב האישי מהווים חלק אינטגרלי
מלוח האם, או מחוברים אליו ישירות דרך חריצי הרחבה שונים. רכיבים אלו כוללים את המעבד, הזכרון, כרטיס המסך, כונני דיסקטים ותקליטורים ועוד. כל לוח אם מבוסס על ערכת שבבים (Chipset) שאחראית על הגישור בין הרכיבים השונים המרכיבים את המחשב.
ספק כוח- ספק כוח הוא יחידה אלקטרונית שתפקידה לספק למעגלים אלקטרוניים את המתח והזרם
החשמלי הדרושים להפעלתם.
Device driver מנהל התקן- הוא תוכנית מחשב המאפשרת לתוכנית מחשב אחרת,
בדרך כלל מערכת ההפעלה, לתקשר עם חומרה כלשהי.
Virus וירוס מחשב- וירוס מחשב הוא תוכנת מחשב, שחודרת למחשב ללא ידיעת המשתמש, וגורמת על פי רוב לשיבושים ולתקלות שונים בהפעלת המחשב, מתוך כוונת מכוון. התכנה בנוייה משורות קוד, שהן למעשה הוראות למחשב, ועוברת
ממחשב למחשב דרך אמצעי הקלט/פלט של המחשבים (דיסקט או קובץ המורדים מאתר אינטרנט או בדרכים דומות). כיוון שגם וירוס ביולוגי פועל בדרך דומה (הוירוס חודר לתאי הגוף וגורם להם לבצע הוראות הכתובות בקוד הגנטי שלו), התקבלה המילה וירוס בהקשר זה.
Worm תולעת- תולעת מחשב (Worm), היא תוכנה שמיועדת לסריקת מחשב כדי למצוא בו מידע לצורך כלשהו (מידע פרסומי, מידע על כרטיס האשראי וכדומה) יש תולעים שאף הורסות את המידע הקיים בדיסק, ויש כאלה שמסמנות מידע מסוים כמטרה לפעילות ריגול.
Trojan Horse סוס טרויאני- סוס טרויאני (Trojan horse) הינו תוכנת מחשב מזיקה שמנסה לחדור למחשב תוך התחזות לתוכנה תמימה (השם שאול מהסיפור על הסוס הטרויאני במלחמת טרויה). סוס טרויאני מופיע בדרך כלל כקובץ המצורף לדואר אלקטרוני או כתוכנה חופשית להורדה, ובעת הפעלתו יבצע פעילות משעשעת או מועילה, כדי לגרום למקבל הוירוס
לשלוח אותה הלאה לחברים נוספים. אותה פעילות משעשעת (למשל, סרטון קצר) היא רק הסוואה לכך שהתוכנה מתקינה את עצמה במחשב, ועלולה לגרום נזק. ישנם סוסים טרויאנים שתפקידם לתת הרשאות למשתמש אחר להכנס למחשב הניפגע מרחוק. פעולה זו נקראת גם התקנת ''דלת אחורית'' (BackDoor). סוסים טרויאנים אחרים הם רוגלה, כלומר אוספים מידע (למשל, מספרי כרטיסי אשראי שהמשתמש מקליד) מהמחשב שבו הותקנו ושולחים אותו ליעד מוגדר מראש.
ישנם שימושים נוספים לתוכנות בלתי-רצויות מסוג זה.
Exploit ניצול חור באבטחה- תוכנה או כלי פריצה, המאפשרים לפורץ לבצע באופן מרוחק פקודות על המחשב שלכם דרך חור באבטחת המערכת. מה זה בעצם חור אבטחה? שגיאה תכנותית של מי שכתב/ה/ו תוכנה, ושעקב השגיאה הזאת יש בעיית אבטחה. לפעמים גם שגיאה בהגדרות של התוכנה מוגדרת כחור אבטחה, אבל במקרה שלנו מדובר בשגיאת תכנות.
SpyWare תוכנות ריגול- רוגלה (באנגלית: Spyware) או תוכנת ריגול תוכנית מחשב העוקבת בחשאי אחר הרגלי הגלישה של המשתמש במחשב שבו היא מותקנת, ומעבירה מידע על הרגלים אלו לאתרים ששתלו אותה. מטרת הרוגלות היא לזהות את העדפותיו של המשתמש ותחומי העניין שלו, בדרך כלל על מנת להתאים לו פרסומות אישיות בעת הגלישה ולהפיק מכך רווח כלכלי. הרוגלות מצורפות לתוכנות תמימות לכאורה (למשל קאזה - תוכנית שיתוף קבצים נפוצה). תוך כדי הסכמה להתקנה התוכנה מסכים המשתמש גם להתקנת ופעולת הרוגלה על מחשבו, בדרך כלל מבלי להיות מודע לכך (שכן רוב המשתמשים כלל אינם טורחים לקרוא את הסכם השימוש).
סוגי תוכנות הריגול:
1 . Spyware = קבצי ריגול.
2 . Adware = קבצי מודעות/פירסום.
3 . Spybot = קבצי בוטים על המחשב.
4 . Malware = קבצי וירוסים מזיקים במיוחד, ללא ידיעתו שיש לנו אותם בכלל במחשב.
5 . Browser Hijackers = פורצי דפדפני אינטרנט.
6 . Keyloggers = פורצים למחשב, בכללי, ויכולים לגנוב מידע.
מקווה שלמדתם משהו, לעוד עזרה, פתחו נושא.