שלום לכולם.
הפעם לקחתי על עצמי להכניס נושא מאוד מעניין שקשור לפרשה, אבל הוא טיפה כבד ואני אנסה לפשט אותו. בכל מקרה, תחזיקו ראש.
בנוסף, אני גם אנסה להכניס מעט על דמותו של נח, ועל עוד מספר דברים חשובים. חלק מדמותו של נח תתבהר יותר טוב בשבוע הבא, בנושא על הפרשה הבאה (וגם לאחר מכן).
פרשת השבוע פרשת *נח:
בתחילת הפרשה נח מתואר לנו (וגם כתוב עליו "צדיק תמים").
אחר כך מתואר לנו מה שמסביבו, שזה, שחיטות בכל מקום.
למה הדבר דומה? למדריך (אחד עם יכולות) שנמצא עם חניכים שלו באוטובוס, ורואה שכולם משתעמים ולא רוצים לישון. והוא מחילט לשמוע מוזיקה באוזניות או לישון. מבחינתו זה בסדר כל עוד הוא מסתדר "שישמעו מוזיקה או ילכו לישון אם כל כך משעמן להם" הוא חושב בכעס.
טוב, למען האמת זה לא כל כך יפה להביא את זה ככה, אבל זאת דוגמא די טובה.
רש"י, לפי חז"ל, דורש את המילים "צדיק היה בדורותיו" בשתי אפשרויות, אחת שאומרים לו "כל הכבוד" שהוא הצליח להישאר צדיק סביב כל כך הרבה רשעים.
שתיים, שרק בגלל שהדור שלו היה כל כך רשע, רק ככה הוא היה נחשב לצדיק, אבל הוא לא היה "כל כך" מיוחד.
אם אתה לוקח את משל האוטובוס, אז אתה יכול להגיד "'בדורותיו' ולא ... נניח 'עם דורותיו'" שהוא אולי היה צדיק, אבל הוא היה בניפרד מכולם, היה "כולם" בצד אחד ונח היה בניפרד, במקום לבוא בשביל הדור ולעזור לו. (ודרך אגב, גם זה יכול להידרש גם לשבח וגם לגנאי).
ה' ניגלה אל נח ומתחיל לתאר בפניו את כל סיפור ההשמדה הענקי של כולם שמתוכנן. הרצון של ה' להשמיד את כל האנושות ואת כל בעלי החיים, ואז הוא מסביר לו שחלק הוא ישאיר וגם אותו ואת ביתו, ושהוא צריך לבנות תיבה...
ונח פשוט בונה את התיבה, בלי תלונות, בלי בקשות, כלום.
ה' מכניס את נח, בניו, אישתו של נח, נשות בני נח ומלא חיות לתוך התיבה (אחרי מאה ועשרים שנה של בנייה!!! כלל זריעת העצים שישמשו לבניית התיבה, אפילו שממילא כל העצים הולכים לההרס), שנים לפחות מכל סוג (יש שאומרים שרק את המינים הבסיסיים הכניסו, ומהם התפתחו שאר המינים, אבל אני לא אכנס לזה אפליו שזה מעניין).
וסוגר את פתח התיבה.
מתחיל המבול, שהורס הכל, את כל האנשים המושחטים, את כל הרוע שנספג באדמה ובחייה, את כל החטאים, אפשר לדמות את זה למקווה בשביל העולם (במקווה טובלים את כל הגוף כדי להיטהר).
אחרי שהמבול נפסק נח שולח את העורב, ואז את היונה, כולם מכירים את הסיפור, ואני כבר חייב לפרסם את הנושא.
כשהיונה לא חוזרת אליו, נח מבין שכבר אפשר לחיות מחוץ לתיבה, ובהוראת ה' הוא מוציא את כולם החוצה.
כשהוא יוצא החוצה הוא מקריב מכל חייה טהורה לה', ואז ה' מחליט שהוא לא ישחיט שוב את כל העולם בגלל האדם, ושהוא לא הולך לשנות מסידרי עולם שוב.
הדבר הבא שמדובר שם, על זה אני הולך לדבר השבוע.
ה' מברך את נח ואת בניו, ואומר להם לפרות ולרבות, ושכל בעלי החיים ניתנו בידם. ואז ה' אומר להם את הדבר הבא:
"כל רמש אשר הוא חי, לכם יהיה לאכלה. כירק עשב, נתתי לכם את כל;"
כל יצור שחי, אתם יכולים לאכול, ממש כאילו היה צמח.
הסבר, עד עכשיו האדם היה צימחוני בלבד, "מכל עץ הגן תאכל" נאמר לאדם הראשון, ועכשיו אחרי המבול האדם יכול לאכול בשר, ובלי הגבלה.
למה שעכשיו נוכל לאכול בשר? מה השתנה מאז קודם?
אני מסתמך על מאמר של הרב קוק, שנקרא "חזון הצימחונות" וזה לא מדבר על צימחונות, אלא על אכילת בשר.
במאמר מוסבר, שה' נתן לאדם הראשון את האידיאל, "אל תהרוג, בכלל. זה רע". ואדם הראשון עצמו יכל לעשות את זה, אבל ככל שנהיו יותר אנשים וחיות, האדם לא יכל להחזיק על עצמו את כל הדרישה המוסרית הזאת (כי לא היה צורך רק בלא לאכול בשר, אלא לדאוג לצדק שלם בעולם, גם בין בני אדם, וגם עם החיות).
לכן, במקום להעלות את העולם, האדם התחיל להשחית הכול, והגבולות שבין אנשים וחיות היטשטשו.
כולם ניצלו את כולם, בדיוק כמו שהם ניצלו חיות, לכן ה' היה חייב להטביע אותם.
לכן אחרי המבול ה' אומר לאדם, "עכשיו אני רוצה להסביר לך משהו, נכון שאתם מאוד אוהבים חיות, אבל אותם מעכשיו אתם אוכלים. בני אדם לא אוכלים. בני אדם יותר טובים מחיות".
וכך הוא מסביר את מה שהיטשטש קודם.
בזה בעצם ה' מוריד את הדרישה הרוחנית מהאנשים, ברמה רוחנית כזאת אנחנו יכולים לעמוד.
אנחנו חייבים לאכול בשר, לבטא את האכזריות שבנו, כנגד בעלי החיים, כי אנחנו חייבים קודם כל לדאוג למוסר ביינינו, בני האדם.
לא קשה כל כך למצוא אנשים ששונאים בני אדם, אבל הם נהדרים לחיות והם מרחמים על כל יצור חי. אבל הם יכולים לעבור על פני קבצנים שהולכים למות למחרת כי אין להם עשר שקל לקנות לחם פרוס, והם יתעלמו מהם במקרה הטוב.
בדיוק את זה ה' ניסה למנוע כאן, מצב כל כך מעוות.
הרב קוק ממשיך ומסביר, שזה שאנחנו אוכלים עכשיו בשר אומר שהרעיון של צימחונות נעלם, אלא שהוא מוסתר לעת עתה בשביל צורך זמני, וה' נתן את הרעיון הזה לאדם כדי ללמד אותנו על האידיאל של צדק לכל חי. אבל ביינתים אנחנו לא יכולים לקיים את האידיאל הזה.
זה לא אומר שאסור להיות צימחוניים, אבל כפרט. בתור כלל לא אמורים להיות צימחוניים.
בעתיד הדרישה לצימחונות תתחדש מעצמה כשנתקן את המצב ביינינו בני האדם.
עד כאן דבר התורה.
המשך הפרשה מדבר על כל הצאצאים שיצאו לבני נח שמהם נוצרו כל העמים, אבל לפני שהם נפרדים לכל מקום יש עוד סיפור אחד, נכון, מגדל בבל.
כל המשפחה הענקית הזאת (כן, משפחה. עוד לא נולדו כל כך הרבה ילדים, לא ספרתי, אבל אני מניח שיש שם פחות ממאה אנשים, אבל יש שם עוד כמה מאות איתם לפי רש"י) מתיישבת בבקעה בארץ שנער (רש"י, רק שם היה להם מספיק מקום בשביל כולם), והם מחליטים להכין לבנים, למה? לא יודעים.
אחר כך יש להם גם רעיון, להשתמש בלבנים כדי לבנות עיר ומגדל.
יש כל כך הרבה הסברים עלל הסיבה שלהם לבנות את המגדל וגם על הסיבות של ה' להרוס את המיגדל, ואני לא נכנס לזה כי כבר כתבתי דבר תורה ואני ממש חייב לפרסם את זה כבר (אני באיחור רציני).
לפי הפשט, הם הקימו את המגדל "ונעשה לנו שם, פן נפוץ על פני כל הארץ", הם צריכים סימן, כי הם רוצים לעשות משפחה אוניברסאלית. ה' הפיץ אותם, אם כך, כי משום מה הוא חשב שזה לא טוב שכולם יהיו אותו דבר.
ה' עצר את בניית העיר והמגדל על ידי הפצת כל העמים על פני כל הארץ (ובגלל שהם נפוצו אז כל אחד פיתח שפה יחודית).
הנושא האחרון, שרואים אותו טיפה בפרשה הקודמת, ועוד יותר בפרשה הזאת. זה ששוב חוזרים על סדר הדורות, הפעם משם ועד יותר רחוק, עד אברם, תרח והרן.
אבל בשונה מהפעם הקודמת, לא מראים אילן יוחסין הולך ומתפצל, אלא מראים קו אחד עד שמגיעים לחשוב, אברם (יקראולו אברהם רק בפעם הבאה), תרח והרן. כי אלו היחידים שחשובים הלאה.
בזה אנחנו לומדים משהו מעניין על כל ספר בראשית, שספר בראשית זה בעצם רק הקדמה לדבר המרכזי, לספר שמות ולעם ישראל.
עד אז כל מה שמביאים קודם זה כדי לתת רקע לעם ישראל שיבוא בספר שמות (וראה גם בספר הכוזרי על זה). אז אנחנו לא מתעכבים הרבה על אדם ונח, ואנחנו עוקבים יותר בפירוט אחר האבות כי מעשה אבות סימן לבנים (בנים=עם ישראל אחר כך, וגם בנים ממש) ולבסוף אנחנו גם קוראים על הירידה למצריים.
אבל עם ישראל נוצר רק ביציאה ממצריים ואז אנחנו קושרים את הכתובים "ויהי ערב ויהי בוקר, יום השישי" למה יש ה' מיותרת? כי כדי לרמז לשישי מסויים שרק בוא העולם יהיה מושלם, השישי בסיוון, היום שבו ישראל קיבלו את התורה.
אני מאכל לכולנו, שלמרות שלפעמים הרבה יותר קל לחבב בעלי חיים, אחרי הכל הם מעולם לא הציקו לנו (טוב, אולי רק לפעמים. אבל הם כל כך חמודים). בכל זאת, שימו לב. אולי כדאי "לחסוך" את מעשי החסד כלפי החיות, כל עוד אתה לא דואג גם לבני האדם. ואם אתה מצליח להיות נחמד לשניהם, אשריך וטוב לך (וגם לנו).
שבת שלום.
~~~~~~~~~~
*נח- הפסוק הראשון בפרשה "אלה תולדת נח. נח, איש צדיק, תמים היה בדורותיו. את האלוהים התהלך נח;"
אשמח לתגובות.