חנוכה, חנוכה, חג יפה כל כך...
נכנסתי למצב רוח של שירים ומזמורים לקראת החג הנכנס _היום, יום שלישי בערב, שזה בעצם כבר יום רביעי), אבל זה לא אומר שאני כבר לא מרוכז (לכן כדי שתעקבו אחרי טוב).
בכל זאת, נתחיל לפי הסדר הקבוע שלי כשאני כותב נושא של מועד (מילה יפה לזמן).
נתחיל מהמקור לחג.
חנוכה הוא חג מתקופת בית המקדש השני, ואנשי הכנסת הגדולה שזה טיפה לפני הזוגות והמשנה וטיפה אחרי פורים.
מקור החג הוא מתוך דבר שנקרא "מגילת תענית", שזאת מגילה (לא יחידה) שהייתה בערך התורה שבעל פה הראשונה שהותרה להיכתב. במגילת תענית כתובים כל מיני אירועים משמחים שקרו לעם ישראל בקשר לבית המקדש והמלכות בארץ, ורבים מאותם "מעיין חגים", שהיה אסור להתענות ולספוד בהם, נקבעו בשביל דברים שקרו במהלך "מרד החשמונאים".
בין הימים האלו היה גם חנוכה, והוא היה יום טוב כמוהם של שמונה ימים על כיבוש וטיהור בית המקדש.
אבל הסיבה שאין לנו כיום את שאר ה"חגים" האחרים שהיו כתובים במגילת תענית זה שלאחר חורבן בית המקדש והגלות, נפסק שכל אותן טובות נתבטלו לגמרי ואין עוד טעם לשמוח בהם.
אז למה חנוכה לא נתבטל? כי בחנוכה היה את נס פח השמן, שבעקבותו קבעו מצווה של ממש מדרבנן להדליק את החנוכיה, לכן הוא נשאר לדורות.
כשהרמב"ם מסביר למה חוגגים את חנוכה ואומרים בו הלל שלם (שאומרים רק במקרים מיוחדים בתפילה, לעומת הלל של ראש חודש שנאמר פעם בתחילת כל חודש (מלבד תשרי)).
באמצע תקופת בית שני הכבשו היונים את ארץ ישראל והשתלטו עלינו:
(ע"פ רמב"ם פ"ג מהלכות חנוכה).וגזרו גזרות על ישראל ובטלו דתם ולא הניחו אותם לעסוק בתורה ובמצוות, ופשטו ידם בממונם ובבנותיהם, ונכנסו להיכל ופרצו בו פרצות וטמאו הטהרות, וצר להם לישראל מאוד מפניהם, ולחצום לחץ גדול, עד שריחם עליהם אלוקי אבותינו והושיעם מידם. וגברו בני חשמונאי הכוהנים הגדולים, והרגום, והושיעו ישראל מידם. והעמידו מלך מן הכוהנים, וחזרה מלכות ישראל יתר על מאתים שנים, עד החורבן השני.
חנוכה מסמל את ניצחון, לאוו דווקא היהודים על היוונים, אלא של התרבות היהודית על התרבות היונית. יוון המתקדמת הייתה סמל ומודל תרבותי, וכל האנשים החשובים בכל העמים ניסו לחקו אותם, זה נקרא "להתיוון".
גם בעם ישראל הייתה התיוונות, אבל איטית יותר בזכות המסורת, כמעט וכל העם התיוון כשהתחילו בגזרות הקשות נגד היהדות, אבל דווקא הגזרות הן שחיזקו את העם וגרמו לו להידבק ביהדות שלו. בעצם זה כמעט נס בעצמו שלאנטיוכוס נמאס מלחקות להתיוונות איטית (שכנראה גם הייתה מצליחה).
ורק למקרה שחשבתם שתרבות יוון מתה, תעיתם, אבל את זה אני אשמור להזדמנות אחרת.
טוב, אני לא אאריך בזה יותר מדי (בניגוד למנהגי). אני אאריך בדבר אחר.
האם באמת היה דרוש נס פח השמן?
אבל באמת, לא היה צורך בנס. כשכל האנשים טמאים (כמו אחרי מלחמה) ו/או כשכל דיברי העבודה (כמו הקורבנות או השמנים) טמאים, מותר לעשות את העבודה של בית המקדש בכל זאת. זה נקרא "טומאה הותרה בציבור".שכשנכנסו יונים להיכל, טמאו כל השמנים שבהיכל. וכשגברה מלכות בית חשמונאי ונצחום, בדקו ולא מצאו אלא פך אחד של שמן שהיה מונח בחותמו של כהן גדול; ולא היה בו אלא להדליק יום אחד - נעשה בו נס והדליקו ממנו שמונה ימים. לשנה אחרת קבעום ועשאום ימים טובים בהלל והודאה
אז זה יפה ונחמד שצריך להשתדל למצוא שמן טהור, אבל באמת שאין חובה.
טוב, אז זאת החידה שלכם בשביל חנוכה.
אולי מעניין לדעת שחנוכה הוא אחד משלושת החגים היחידים שנקבעו על ידי חכמים ועם ישראל, חנוכה, פורים ו...יום העצמאות! אבל גם את זה נשמור להזדמנות אחרת.
תישארו לעידכונים לגבי הנושא (שעוד יגיעו, אני לא כותב את הכל בבת אחת)