שלום לכולם.
מצטער על ההתעקבויות החוזרות ונשנות בפירסום הדברי תורה, אני באמת עושה השתדלות גדולה להדביק את הפער.
בכל מקרה, מי יודע איזה דבר מיוחד מאוד יש בפרשת יתרו? יפה! מעמד הר סיני, זה דבר ייחודי אך ורק לפרשה הזאת (בניגוד לעשרת הדיברות שהן לא כל כך ייחודיות).
בכל מקרה, בפרשה הזאת אני פחות אדבר על הפרשה (לא שיש כל כך הרבה נושאים בתוכה...) ויותר אדבר על מעמד הר סיני.
הפרשה בה נעסוק הפעם היא פרשת *יתרו:
יתרו חותנו של משה מגיע אל משה אחרי שהם חוצים את ים סוף.
זוכרים מה קורה אחר כך? יתרו רואה איך משה שופט את העם בצורה שכל אדם ניגש אל משה באופן פרטי לברר איך הוא צריך לנהוג (לפעול) סתם ככה בחיים שלו, או כדי שמשה ישפוט בין אנשים שרבים.
הסיבה שכולם באים אל משה, כך משה מסביר ליתרו לאחר שהוא שואל, זה שהם רוצים לדעת איך לנהוג בכל שנייה בחיים שלהם בדיוק לפי מה שה' רוצה.
זאת אומרת שאנשים באו אל משה כדי שיגיד "מי התחיל" בריב לפי ה', או כדי לשאול את משה מה ה' רוצה שאני אוכל היום בערב, או אפילו באיזה קצב ה' רוצה שאני אנשום.
מובן שמשה לא דרש מהם לשאול אותו, כל אחד בא כי הוא באמת רצה לעבוד את ה'.
רק יתרו שמגיע מבחוץ מבין את הבעייה שבדבר הזה, הוא מבין שמשה לא יכול להתמד בזה, וגם אם כן, ברגע שמשה ימות (והרי הוא לא מתכנן לחיות לנצח...) כל העם יפול אחריו כי לא יהיה להם למי לפנות.
יתרו מסביר למשה את הבעייה ונותן למשה שתי עצות (תקראו טוב את הפרשה, שתי עצות), אבל נראה שמשה מיישם רק עצה אחת כשדי ברור שיתרו הביא שתיים (גם אם לא ברורה אותה עצה שנייה...).
העצה הראשונה היא להוסיף שרי אלפים, מאות חמישים... שישפטו את העם במקום משה, וכל דבר שהם לא יצליחו לשפוט הם יביאו אל משה, ואת זה משה מבצע, איפה העצה השנייה?
"היה אתה לעם מול האלקים, והבאת אתה את הדברים אל האלקים; והזהרתה אתהם את החוקים ואת התורת [תורות]. והודעת להם את הדרך ילכו בה, ואת המעשה אשר יעשון;" כך אומר יתרו למשה ואף מוסיף "אם את הדבר הזה תעשה, וציוך אלקים, ויכולת עמד [עמוד]. וגם כל העם הזה, על מקומו יבוא בשלום;"
אני רק רוצה להבהיר כאן שזאת לא המצאה שלי מה שאני אכתוב כאן, קראתי את זה בעלון שבת לפני הרבה זמן.
אם כן, הדבר השני שיתרו הציע למשה זה בדיוק הנושא הנוסף בפרשה, מעמד הר סיני.
נסו לקרוא שוב את הפסוקים, תראו איך זה מסתדר.
מעבר לרעיון של הבאת תורה אל כולם (כך שלא יצטרכו לשאול את משה על כל דבר), יתרו גם נותן את המשמעות החדשה של הדרך לעבוד את ה' "היה אתה לעם..." "וגם כל העם הזה על מקומו יבוא בשלום" באופן כללי בצורה של עם, לא כיחידים שכולם בעלי אותה אמונה.
הזכרתי את הנושא הזה מסביב עד עכשיו, ועכשיו זאת ההזדמנות המושלמת לדבר עליו יותר.
עם ישראל הוא עם מיוחד, כל עם נוצר בעקבות קירבה מסויימת, נניח, קרבה גאוגרפית (כולם גרים באותו מקום) ולכן גם תרבותית. לפעמים הלאום שנוצר מקבל אליו אמונה (אולי אלילית, אבל לא חובה) מסויימת כאמונה המרכזית של אותו העם.
באופן טבעי, כל מי שרוצה להצטרף לעם, צריך פשוט להיות באותם תנאים כמו השאר ושהחברה תסכים לקבל אותו, ואם מישהו רוצה להתנתק מהעם שלו הוא פשוט צריך להגר ולעזוב את התרבות הקודמת שלו.
גם ישראל היו כאלו, באופן טבעי, אברהם ושרה גירו המון אנשים, איפה הם? צאצאיהם החליטו לעזוב אז הם עזבו.
בל לעומת זאת, ביימינו יהיודי לא יכול פתאום להחליט שהוא מפסיק להיות יהודי (יהודי זה הכינוי של ימינו לישראלי), גם גוי לא סתם מחליט שהוא יהודי, למה זה?
התשובה היא מעמד הר סיני. נכתב בפרשה שלנו שכשישראל הגיעו אל ההר "ויחן (מלשון חנייה) שם ישראל נגד (מול) ההר" ויחן, ולא ויחנו. בלשון יחיד ולא בלשון רבים. רש"י מפרש שכתוב בלשון יחיד, כי היינו כמו ישות אחת. אותו המעמד הוא המייחד אותנו כעם.
הרב קוק מסביר בתוך דבריו, שמעמד הר סיני טבע בתוכינו את הרעיון האלוקי, דבר שלא היה ולא יהיה.
במקום שהאמונה תתחיל מהאדם הרוצה לעבוד את האל (כמו שהיה עד עכשיו גם בישראל), האל מבקש את האדם, אבל לא בתור פרט, בתור עם.
ביינתים הקשר הזה הוא מאוד קיצוני ומאוד בסיסי, אבל זה מה שמתחיל את ההיסטוריה (או הסתוריה כפי שהרב קוק כותב, מלשון הסתר ה') של עם ישראל כעם המעניין ביותר שקיים, וזה מה שאמור בסופו של דבר להוביל להתגלותו של ה' בעולם הזה דרך העם, דרך עם ישראל.
זאת הייתה רק טעימה קטנה מתוך הרעיון הנפלא של הרב קוק, יותר מזה קשה לי להעביר ועוד לא התחלתי לגרד את הרעיון שהרב ממשיך לפתח ולהרחיב, אבל אני מקווה שנתתי לכם זווית טיפה שונה על מעמד הר סיני, אני מקווה שתיזכרו את זה כי אני עוד אדבר על זה בהמשך בנושאים אחרים (אולי בפסח, אל תצחקו.).
וביינתים שיהיה לכם שבוע טוב
~~~~~~~~~~~~~~~
*פרשת יתרו- הפסוק הראשון בפרשה: "וישמע יתרו כהן מדין [מדיין] חתן [חותן] משה, את כל אשר עשה אלקים למשה, ולישראל עמו. כי הוציא ה' את ישראל ממצריים."
אשמח לתגובות.