META - מדריך למתחילים
תוכן עניינים:
1. מבוא
2. תפקידים
3. ליינים
4. ה-meta
5. סיכום
1. מבוא
שלום לכולם! המדריך מיועד לשחקנים מתחילים והוא מדבר על ה-meta הנוכחי במשחק. meta זהו בעצם איך שמרכיבים קבוצה והדרך שבה משחקים. המדריך נכתב כדי למנוע הרבה מאוד שאלות של מתחילים. כמו כן, שמתי לב שהרבה שחקנים מתחילים לא משחקים לפי ה-META והדבר עלול לגרום להם להפסד שהיה יכול להימנע.
המדריך מיועד לשחקנים מתחילים!!!
2. תפקידים
בתור התחלה צריך לדעת אילו תפקידים קיימים בתוך כל קבוצה.
קבוצה טובה צריכה דמג' (נזק) ו-CC (כלומר crowd control כמו stun, snare, knockup, knockback, slow). הדמג' של הקבוצה מחולק ל-physical ו-magical, וכדי שלא יהיה קל לנטרל את הדמג' רק באמצעות קניית armor או magic resist יש לכלול כמות גבוהה של physical damage ו-magical damage בכל קבוצה. כמו כן, יש צורך ב-CC כדי שיהיה מספיק זמן כדי לעשות דמג', ולמנוע מהאויבים לעשות דמג' משלהם.
אז מה התפקידים ההכרחיים בכל קבוצה לפי מה שאמרתי?
א. AD Carry - התפקיד שלו הוא לעשות הרבה physical damage במהלך הקרבות. ה-AD CARRY צריך להשקיע בפארם (להשיג creep score / לעשות last hits) כדי להשיג חפצים שאיתם הוא יעשה את הדמג' שלו. כדי שה-AD CARRY יוכל להתמקד בחפצי דמג' בלי להשקיע יותר מדי בחפצי הגנה הוא צריך להיות עם טווח (כלומר ranged) מכיוון שאם הוא יהיה melee הוא יהיה חייב לבנות חפצים הגנתיים תוך כדי ולכן הוא לא יעשה דמג' כמו ranged ad.
דוגמאות ל-ad carries: tristana, ashe, graves, vayne, ezreal.
דוגמאות לדמויות שאינן ad carries אך מתחילים נוטים לחשוב שהם ad carries: gankplank, tryndamere, master yi ו-teemo (הטווח שלו לא מספיק גדול כדי להיות ad carry).
ב. AP Carry - אותו רעיון כמו ה-AD Carry רק שהתפקיד שלו הוא לעשות הרבה magical damage. כמו כן, להרבה AP Carries יש כמות גבוהה של CC ויוטיליטי. AP Carries טובים הם בדרך כלל AP Carries עם scale גבוה של ability power (זו המשמעות של AP) והם קונים ability power כדי להתחזק.
דוגמאות ל-AP Carries: ahri, kennen, anivia, twisted fate, vladimir
משני התפקידים הללו יש צורך רק באחד מכל תפקיד בכל קבוצה בשביל שתהיה כמות מספקת של דמג'. לפעמים אפשר לקחת שני ap carries במשחק אבל מאוד לא מומלץ לקחת שני ad carries משום שהם בדרך כלל חלשים עד הלייט וצריך לשים את שניהם בליינים שונים ואחד מהם עלול להיות נגד matchup קשה.
אז מה עושים עם שלוש הדמויות הנוספות?
ג. עוד דמג' / CC - כל התפקידים האחרים צריכים לספק לקבוצה CC ודמג' כדי לאזן את הקבוצה. לפחות אחד מהם צריך להיות טאנק, כלומר שיהיה מסוגל לספוג דמג' בשביל הקבוצה. לטאנק יש בדרך כלל כמות גבוהה של CC. טאנקים מסוימים צריכים להיבנות יותר בשילוב של tanky ודמג' והם נקראים offtank (כלומר טאנק משני). כמו כן יש גם סופורטים שמוסיפים לקבוצה בעיקר CC / יוטיליטי - אלה דמויות שיכולות להסתפק בקצת חפצים מכיוון שהן לא עושות דמג'. קבוצה טובה מורכבת מהרבה דמג' (מאוזן בין magical ו-physical) והרבה CC. כמו כן צריך להיות טאנק בקבוצה.
דוגמאות לטאנקים: maokai, alistar, nautilus
דוגמאות ל-offtanks: jarvan IV, irelia, olaf
דוגמאות לסופורטים: janna, alistar, soraka (הסיבה ש-alistar נמצא גם כאן וגם בדוגמאות של הטאנקים היא שבזכות האולטי הוא טאנקי באופן טבעי כך שאינו צריך להתמקד יותר מדי בטאנקיות)
3. ליינים
במשחק קיימים 3 ליינים: בוט (למטה / צד ימין), מיד (באמצע) וטופ (למעלה / צד שמאל).
א. מיד - בחרתי להתמקד דבר ראשון במיד ליין כי זה הליין הכי "חזק" במשחק. מי שנמצא במיד יכול בקלות להגיע לליינים האחרים מכיוון שאינם כל כך רחוקים ממנו. כמו כן מי שבמיד יכול לעזור ב-dragon control, כלומר לשלוט באזור הדרקון (שנמצא בין הבוט למיד). המיד יחסית ליין בטוח מכיוון שהוא קצר יותר מהאחרים אז יותר קל לברוח במקרה של גאנק. רצוי שבמיד יהיה רק שחקן אחד כדי שהוא יוכל לעלות רמות מהר ואז לעזור לליינים האחרים.
ב. בוט - גם לבוט יש dragon control. הבוט יחסית חשוף לגאנקים בניגוד למיד. ב-bot lane כדאי שיהיו שני שחקנים כדי להשיג כמה שיותר dragon control.
ג. טופ - כנראה הליין הכי פחות חשוב מכיוון שאינו משפיע כל כך על ה-dragon fights במיד גיים. גם זהו ליין מסוכן מכיוון שהוא ארוך יחסית.
ודבר נוסף:
ד. ג'אנגל - זהו השטח בין הליינים, איפה שיש עצים. איפה שמסומנות גולגלות ב-minimap יש קאמפים עם מפלצות. בין המיד לבוט יש דרקון ובין הבוט לטופ יש בארון. לכל קבוצה בג'אנגל שלה יש 5 קאמפים: blue buff, red buff, wraith, wolves, double golem. מי שבג'אנגל (נקרא גם ג'אנגלר) יכול להביא גאנקים בשאר הליינים ולעזור להם. יש צורך רק בג'אנגלר אחד כי שני ג'אנגלרים לא יצליחו לעלות הרבה רמות ולא יקבלו הרבה פארם בג'אנגל. הג'אנגלר מקבל יחסית קצת גולד בג'אנגל וקצת קשה לו לעלות רמות שם. גם הג'אנגלר עוזר ב-dragon control.
4. ה-meta
אז מה זה בעצם meta? עד עכשיו הסברתי לכם מה התפקידים שצריך שיהיו בכל קבוצה, ומה החשיבות של כל ליין. עכשיו בעצם צריך להחליט לאיזה ליין שולחים כל תפקיד ומה כל תפקיד צריך לעשות. בכל ליין אסביר מה ה-meta הרגיל, וגם אציג דרכים נפוצות לשחק באותו ליין ב-meta קצת שונה.
לשחקנים מתחילים אני ממליץ לשחק רק לפי ה-meta הרגיל ולא עם החלופות. (חוץ מבבוט ששם אפשר לוותר על סופורט ברמות הנמוכות)
-------------------------------------------------------------------
א. מיד - AP Carry:
ה-AP Carry תלוי בסקילים שלו לעשות דמג', ולכן יש לו base damage טוב. כמו כן יש לו גם CC וגם דמג' בדרך כלל אז יכולת ה-roaming שלו טובה. רוב ה-ap carries עושים push בצורה טובה אז אין להם בעיה לעזור את הליין. מכיוון שה-ap carry צריך להעלות רמות בשביל לחזק את הסקילים, הוא צריך להיות לבד בליין. הרבה ap carries הם סקווישים ולכן המיד טוב בשבילם מכיוון שהוא ליין קצר. התפקיד של ה-AP Carry הוא בהתחלה לעשות פארם עד שהוא יכול לעשות roaming טוב (בדרך כלל החל מרמה 6), ואז הוא מחכה להזדמנויות ללכת לעשות גאנקים (להרוג).
חלופה - מיד - assassin:
assassins הם דמויות בעלות בארסט גבוה שיכולים להרוג אויבים סקווישיים מהר, ולהפתיע, ולכן יש ל-assassins סוג כלשהו של gap closer. ישנם assassins שהם AP carries כמו fizz, leblanc ו-diana, וישנם כאלה שהם AD כמו talon ו-pantheon. בדרך כלל לא מומלץ לשלוח AD Assassin למיד כי עלול להיווצר מחסור ב-magical damage אבל זה יכול להיות אפשרי.
-------------------------------------------------------------------
ב. בוט - AD Carry וסופורט:
AD Carry צריך פארם, ולכן עליו להיות או בטופ או בבוט (בג'אנגל אין הרבה פארם והמיד כבר תפוס על ידי ה-AP Carry). מכיוון ששני הליינים האלו מסוכנים, הוא צריך מישהו שיהיה איתו ויעזור לו - זה הסופורט. הסופורט לא צריך פארם כי הוא מספק CC בעיקר ולא דמג', וגם אם כן אז יש לו base damage טוב שעוזר לו לעשות דמג' באירלי גם בלי הרבה חפצים. כמו כן, הסופורט יכול לעזור ל-ad carry באמצעות באפים, ריפוי, מגן וכו'. הסברתי כבר שבבוט ליין צריכים להיות שני אנשים, ולכן ה-AD Carry והסופורט הולכים לשם (אני מזכיר שהסיבה היא בשביל שיהיה dragon control). ה-AD Carry עושה פארם באירלי-מיד גיים בזמן שהסופורט שם wards (כדי להגן מגאנקים), עוזר לנסות להשיג הריגות ועוזר ל-ad carry לעשות פארם (באמצעות סאסטיין מריפוי).
מכיוון שבבוט יש שתי דמויות רצוי שהן יהיו דמויות עם שילובים טובים ביניהן כמו graves + taric, ezreal + leona וכו'.
ד"א: לשחקנים מתחילים מתחת לרמה 30 לא מומלץ כל כך לשחק סופורט כי זה תלוי בזה שה-AD Carry יידע לשחק טוב, ואז אפשר לקחת offtank במקום סופורט. בבוט ליין רצוי כמעט תמיד להיות premade, כלומר לשחק עם מישהו שמכירים.
חלופה - בוט - kill lane:
זהו כינוי לליין שהתפקיד העיקרי שלו הוא לא לעשות פארם (או לפחות לא רק), אלא למנוע מה-AD Carry האויב להשיג פארם. ליין כזה יכול להיות מורכב מ-AD Carry וסופורט או מ-offtank ו-support (בשביל ליין אגרסיבי מאוד עדיף סופורט ו-offtank). הסופורט צריך להיות סופורט עם יכולת טובה להשיג הריגות בתחילת המשחק. ה-ad carry / offtank צריכים דמג' טוב שישתלב טוב עם הסופורט.
דוגמה ל-ad carry + סופורט: ezreal + leona.
דוגמה ל-offtank + סופורט: pantheon + leona.
סופורטים טובים ל-kill lane: leona, alistar וכו'. (שילוב של CC חזק ודמג', בעיקר CC)
anti-carry: urgot (משחק בהתחלה כסוג של AD ואז משחק כטאנק)
* בדרך כלל הכוונה ב-kill lane היא לשילוב של offtank + support
-------------------------------------------------------------------
ג. טופ - offtank:
בטופ יש כנראה הכי הרבה אפשרויות לדמויות. הטופ עובד לפי קאונטרים, ובדרך כלל בוחרים דמות שמקנטרת את האויב (בדראפט), אך בדרך כלל יש בטופ offtank. מומלץ שמי שבטופ (נקרא גם סולוטופ) יהיה דמות טאנקית ו/או עם escape mechanism כדי שלא יהיה קל להרוג אותה כי היא לבד בליין. התפקיד של הטופ הוא לעשות פארם בהתחלה כדי שיוכל אחר כך לעזור לקבוצה שלו ב-teamfights במיד ובלייט גיים.
דוגמאות ל-offtanks בטופ: jarvan, irelia, jax, olaf, darius.
חלופות - טופ - counter:
כמו שציינתי, הטופ ליין מורכב לעתים קרובות מקאונטרים כדי לנטרל דמויות מסוימות, ולעתים לא משתמשים ב-offtanks בטופ.
דוגמאות:
- ad carry בטופ: כמו vayne / tristana (יש להן escape mechanism).
זהו קאונטר לדמויות שרגישות ל-kiting כמו olaf ו-darius. ה-AD Carry יכול להתמודד במצב כזה עם הסולוטופ, וצריך רק להיזהר מגאנקים. צריך להיזהר במצבים מסוימים כי אם ה-offtank תופס את ה-carry יש לפעמים סיכוי רב שהוא יהרוג אותו אם ל-carry אין escape mech, ולכן צריך לדעת איך לעשות kiting בצורה טובה. בדרך כלל לא עושים את זה כי ה-AD יכול להסתדר מעולה בבוט ליין.
- ap carry בטופ: כמו kennen, rumble. vladimir (סאסטיין ו-escape mechanism).
זה די נפוץ מכיוון שיש ap carries שבאופן טבעי חזקים מאוד נגד offtanks, והם יכולים להסתדר בטופ. יש דמויות מסוימות שהם יכולים לקנטר חזק. ap carries בטופ הם בחירה נפוצה נגד malphite ו-jarvan מכיוון ששניהם חזקים נגד AD. זה מסתדר אפילו אם יש ap carry במיד, וחלקם אפילו משתלבים טוב כמו morgana + kennen. הם יכולים להשתלב הרבה פעמים כמעט בכל סיטואציה, וחלקם יכולים להיות pick-ים בטוחים (כמו kennen).
* כשאין offtank בטופ צריך לשים לב שלא נוצר מחסור בטאנקים בקבוצה, ניתן לתקן את זה עם סופורט כמו leona או alistar וג'אנגלר כמו maokai, alistar, nautilus או amumu.
-------------------------------------------------------------------
ד. ג'אנגלר - offtank או tank
הג'אנגלר אינו משיג הרבה גולד ולכן אינו carry, ובדרך כלל מדובר בדמויות מתאימות לג'אנגל עם ניקוי טוב של קאמפים או גאנקים טובים. בדרך כלל הוא offtank או tank מכיוון שהם מסתדרים הכי טוב בג'אנגל (דמות לא טאנקית לא תשרוד טוב בג'אנגל). לדמויות צריך להיות ניקוי טוב של הג'אנגל (להרוג קאמפים מהר) ו/או גאנקים טובים. ניתן לקנטר ג'אנגלרים עם ניקוי חלש וג'אנגלרים שחלשים באירלי ב-1 על 1 ע"י קאונטרג'אנגל, כלומר להיכנס לג'אנגל היריב ולנקות שם קאמפים, ואפשר גם לא לנקות את כל הקאמפ כדי שהוא לא יתחדש, ולהשאיר שם רק מפלצת אחת שלא נותנת הרבה גולד.
offtanks: lee sin, nocturne, shyvana.
tank: maokai, amumu, alistar.
עוד ג'אנגלרים: fiddlesticks, diana.